Kapal selam meletup berhampiran Titanic, 5 penumpang VIP disahkan maut serta-merta

Kapal selam meletup berhampiran Titanic, 5 penumpang VIP disahkan maut serta-merta

 

Gagal dijejaki sejak Ahad lalu, pasukan penyelamat yang mengendalikan misi pencarian 5 orang pelawat bangkai kapal Titanic akhirnya terpaksa mengumumkan berita duka.

Mengikut kiraan pakar, jumlah bekalan oksigen dalam kapal selam Titan sudah habis pada jam 12:08 tengah hari semalam (waktu UK).

Catastrophic implosion membuatkan semua orang ‘tewas’ serta merta

Dalam perkembangan terbaru beberapa jam lalu, mereka mengesahkan kapal selam syarikat Ocean Gate itu sudah bersepai.

Serpihan ekor kapal dan beberapa bahagian lain telah dijumpai sekitar 500 meter dari lokasi Titanic berada.

Lebih menyayat hati, pakar menjangkakan Titan mengalami catastrophic implosion (situasi seakan-akan mengecut lalu meletus) kerana tekanan air laut yang amat tinggi. Berikut adalah gambarannya :

@starfieldstudio

Submarine implosion demonstration. Educational #submarine #titan #titanic

♬ Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects

Audio penumpang ketuk badan kapal selam dari dalam untuk beri isyarat

Dengan reka bentuk Titan yang berkompak kecil, mereka berlima hanya boleh duduk lantas menyebabkan keperitan otot dan kesukaran bernafas.

David Pogue, seorang wartawan sains yang pernah meneroka dengan Titan berkata, biasanya penumpang hanya dibekalkan air botol dan sandwic sepanjang pengembaraan berlangsung.

Sebelum ini, pasukan SAR berjaya mengesan bunyi seakan-akan ketukan dari dasar laut dipercayai dihasilkan oleh penumpang Titan.

Namun dengan keluasan laut yang tak terjangkau dek akal, proses mengesan lokasi sebenar mereka tidak semudah itu.

@ceciliachantalesp

The audio of the noises from the missing Titanic submarine #new #titanic #submarine #people #fyyyyyyyyyyyyyyyyyyy #parati #viral #fyp

♬ Originalton – Titanic_Empire – Titanic_Empire

Pelbagai teori mengenai saat-saat akhir kapal selam Titan

Pintu masuk kapal selam hanya boleh ditutup dari luar sahaja. Andai 5 penumpang itu mahu cuba keluar menyelamatkan diri sekalipun, ia sangat mustahil kerana pintunya tidak boleh dibuka dari dalam.

Para penganalis menyimpulkan beginilah saat-saat akhir kehidupan mereka berlima :

  • Mungkin ada penumpang yang mula salahkan pemilik kapal kerana memperdaya mereka untuk sertai ekspedisi yang cukup berisiko ini.
  • Jika mereka berada di dasar laut, suasana sangat gelap gelita. Dengan oksigen yang semakin kurang, mereka dikelilingi bau busuk, termuntah, terkencing atau terberak.
  • Seorang demi seorang mula tidak sedarkan diri & alami delirium (halusinasi/kekeliruan minda). Bunyi bising kerana badan kapal selam mula bertembung dengan objek lain di Laut Atlantik.