Kenali Bakhoor, gaya hidup yang semakin popular di Malaysia

Kenali Bakhoor, gaya hidup yang semakin popular di Malaysia

Apa itu bakhoor?

Bakhoor adalah serpihan kayu gaharu yang telah direndam dalam minyak wangi dan dicampurkan dengan bahan lain (semula jadi), seperti getah resin (frankincense) , kayu cendana dan pati minyak. Ia terdapat dalam pelbagai jenis, seperti chip kayu, habuk kayu & habuk kayu yang di mampat. Bakhoor merupakan budaya wangian Arab yang  sangat terkenal di Timur Tengah.

Apakah perbezaan antara  Oudh & Bakhoor?

Terdapat banyak kekeliruan di antara masyarakat  dan pencinta bakhoor tentang perbezaan antara Oud dan Bakhoor. Oud secara khusus merujuk kepada serpihan gaharu mentah (kepingan kecil kayu gaharu) yang telah menjalani pemprosesan minimum (pembersihan / penggilap) secara semula jadi. Chip gaharu ini diekstrak dari pokok yang menghasilkan resin, biasanya spesies Aquilaria.

Bakhoor secara amnya merujuk kepada kemenyan yang diproses yang mengandungi pelbagai bahan, biasanya bahan semula jadi. Beberapa chip bakhoor atau kemenyan yang baik juga mengandungi Oud / gaharu sama ada dalam bentuk minyak attar atau dalam bentuk serbuk kayu.

Bakhoor yang paling mudah didapati di pasaran biasanya terdiri daripada pelbagai sebatian aromatik sintetik kerana dalam kes tertentu ia mungkin kelihatan berminyak.

Dimana ia digunakan?

Bakhoor digunakan pada majlis-majlis seperti majlis ilmu, majlis perkahwinan, atau hanya untuk tujuan santai. Dalam budaya Arab, ini adalah isyarat tradisional untuk menyebarkan bakhoor di kalangan tetamu, sehingga mereka dapat mencium aroma rambut, pakaian dan tangan mereka. Asap yang dihasilkan bakhoor digunakan untuk mewangikan ruang kediaman yang merupakan salah satu cara untuk menyambut kedatangan tetamu.

Apakah terdapat Dalil / Hadis ?

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, ‘kemenyan’ itu bererti: “Dupa atau getah drpd sj tumbuhan (Styrax benzoin) yg harum baunya apabila di­bakar, luban jawi; jenis-jenisnya.” Manakala menurut Kamus Besar Arab-Melayu Dewan, ‘البُخُورُ’ bermaksud bau yang dikeluarkan daripada kayu gaharu dan ayat ‘تَبَخَّرَ بِالبُخُورِ ‘ bermaksud mengasapi. Perkataan ‘اجتَمَرَ’ pula bermaksud mewangikan diri dengan kemenyan.

Hukumnya adalah harus, boleh jadi digalakkan bagi tujuan berwangian. Daripada Nafi’ RA, dia berkata:

كَانَ ابْنُ عُمَرَ إِذَا اسْتَجْمَرَ اسْتَجْمَرَ بِالْأَلُوَّةِ، غَيْرَ مُطَرَّاةٍ وَبِكَافُورٍ، يَطْرَحُهُ مَعَ الْأَلُوَّةِ ثُمَّ قَالَ هَكَذَا كَانَ يَسْتَجْمِرُ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya: Ibnu Umar apabila ingin berwangi maka dia akan berwangi dengan kemenyan, tanpa mencampurkan dengan bahan lain, atau berwangi dengan kafur, atau mencampurkan kafur dan kemenyan. Dia berkata: “Beginilah Rasulullah SAW berwangi.”

Hadis riwayat Muslim (2254)

Kesimpulannya boleh digunakan kemenyan sebagai pewangi dalam majlis doa selamat atau majlis tahlil tanpa diikat dengan apa-apa kepercayaan dan khurafat yang bertentangan dengan panduan al-Quran dan al-Sunnah.

Cara menggunakan bakhoor?

Terdapat pelbagai cara yang digunakan orang untuk menggunakan bakhoor. Cara yang paling biasa untuk menggunakan bakhoor adalah dengan membakarnya sehingga menggeluarkan wangian harum.

Untuk membakar Bakhoor di rumah, anda perlu ada barang-barangan dibawah:

  • Oudh Chip / Bakhoor
  • Bakhoor Burner / Mabkhara
  • Arang Bulat
  • Pengepit Arang
  • Torch Lighter

Setelah anda selesai dengan barangan diatas ini, ikuti proses di bawah:

  • Letakkan arang bulat di dalam pembakar bakhoor / mabkhara.
  • Bakar arang keseluruhan dengan torch lighter sehingga bara.
  • Letakkan bakhoor di atas arang untuk menikmati asap wangian aroma bakhoor.
  • Buang sisa keseluruhan bakhoor yang sudah menjadi abu untuk pembakaran seterusnya
  • Pastikan arang sudah sejuk sebelum membuangnya untuk penyimpanan.

Sumber – Mukarramah.co