Khir Toyo dakwa Noh pemimpin lemah, tiada strategi tawan pengundi Selangor

Khir Toyo dakwa Noh pemimpin lemah, tiada strategi tawan pengundi Selangor

Tiada pemimpin yang boleh membawa kemenangan kepada UMNO di Selangor untuk menawan semula negeri tersebut, kata bekas Menteri Besar Se­langor, Dr. Mohamad Khir Toyo.

Veteran UMNO itu menyindir pemimpin UMNO Selangor yang disifatkannya lemah dan tidak mempunyai strategi untuk menawan hati pengundi di Selangor, ia secara tidak langsung mempertikaikan peranan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, Tan Sri Noh Omar sepanjang mengemudi parti itu.

“Maaflah, tetapi saya perlu cakap juga, kita ini tiada pemimpin yang benar-benar boleh bawa Selangor kepada kemenangan. Kalau saya cakap, ada orang marah, tapi inilah hakikatnya,” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Jelasnya, UMNO Selangor tidak mengambil kesempatan terhadap kelemahan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) apabila gagal mencari alternatif untuk menangani isu-isu dihadapi rakyat negeri itu.

“Patutnya kita kena fikir bagaimana cara nak turunkan kos sara hidup di Selangor yang tinggi hari ini. Tapi kita tidak fikir macam itu, UMNO Selangor tidak mengambil kesempatan terhadap kelemahan PH hari ini,” katanya lagi.

Untuk rekod, Pakatan Rakyat (PR) menang 36 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12).

Pada PRU-13 pula, PKR, DAP dan PAS terus mengekalkan kuasa di Selangor dengan kemenangan lebih besar apabila memenangi 44 daripada 56 kerusi DUN, sementara BN hanya meraih 12 kerusi DUN sahaja.

UMNO semakin dipinggirkan pengundi Selangor apabila sekali lagi tewas teruk semasa PRU-14 lalu.

Susulan kekalahan teruk PRU-14, Noh meletak jawatan sebagai Pengerusi UMNO Selangor pada 2018 tetapi kemudiaan dilantik semula pada 2020 bagi menggantikan Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan.