Lelaki OKU alih sendiri motosikal, isteri luah rasa sedih penunggang tidak peka fungsi laluan ‘tactile’

Lelaki OKU alih sendiri motosikal, isteri luah rasa sedih penunggang tidak peka fungsi laluan ‘tactile’

Setiap stesen LRT dan MRT ada meletakkan permukaan pejalan kaki sentuhan (tactile paving) bagi memudahkan orang kurang upaya (OKU) berjalan dengan selamat.

Bagaimanapun ada segelintir individu yang tidak bertanggungjawab meletakkan motosikal mereka tempat-tempat tidak sepatutnya, termasuklah di atas tactile paving.

Menerusi satu video dimuat naik oleh Instagram @pandulaju, seorang wanita berasa sedih apabila melihat suaminya yang OKU terpaksa mengalihkan motosikal yang diletakkan di atas tactile paving bagi memudahkan golongan sepertinya melalui kawasan tersebut.

 

Menerusi komen-komen yang dikongsikan, orang ramai mendakwa ada segelintir pemilik motosikal sengaja meletakkan kenderaan mereka di bawah kawasan beratap untuk mengelakkan motosikal mereka panas kena sinaran matahari.

Dalam masa sama, didapati ada sebahagian netizen yang baru saja tahu fungsi kegunaan tactile paving yang berada di atas permukaan tanah itu.

Pada penghujung video, wanita itu menyeru agar orang ramai mempunyai kesedaran bersama-sama menyediakan laluan tactile paving yang selamat dan bebas halangan untuk keselamatan orang kurang upaya daya penglihatan yang melaluinya.

Netizen juga berkongsi pendapat yang sama. Rakyat Malaysia perlu lebih cakna dengan fungsi laluan tactile paving itu dibina — tidak meletakkan sebarang objek yang mengganggu laluan — bagi memudahkan pergerakan orang kurang upaya daya penglihatan.