Panas!!! Pendedahan mengejutkan Asia Sentinel tentang Rancangan Malaysia

Panas!!! Pendedahan mengejutkan Asia Sentinel tentang Rancangan Malaysia

Sejak Dasar Ekonomi Baru Malaysia dilancarkan pada 1971, terdapat sedozen Rancangan Malaysia lima tahun, kira-kira 50 belanjawan negara dan sembilan perdana menteri. Tambahan pula, 94 agensi pemerkasaan Bumiputera yang berbeza telah diwujudkan dan dianggarkan RM1 trilion (AS$241 bilion pada kadar pertukaran semasa) dicurahkan ke dalam agenda Bumiputera, pelan tindakan afirmatif untuk membantu kaum majoriti.

Namun, di sini kita masih bercakap tentang sejauh mana Bumiputera – orang asli, kebanyakannya etnik Melayu – telah ketinggalan di belakang bukan Bumiputera, bagaimana sasaran tidak tercapai, bagaimana ketidaksamaan pendapatan antara Melayu dan bukan Melayu semakin meningkat, betapa Melayu masih bergelut. Sebabnya, semua rancangan ini sebenarnya hanyalah raket yang direka untuk memperkayakan elit politik dan kroni mereka dengan mengorbankan seluruh rakyat Malaysia.

Dilucutkan daripada semua heboh, Rancangan Malaysia semasa pada dasarnya adalah pengubahsuaian struktur DEB lama yang sama yang memihak kepada golongan elit. Ia menggunakan naratif perkauman – berdasarkan statistik yang boleh dipersoalkan dan metodologi legap – untuk menutupi eksploitasi berterusan terhadap orang ramai oleh elit pemerintah. Hasilnya adalah penerusan dasar diskriminasi, pecah belah dan pemangsa yang sama yang telah memusnahkan begitu banyak bahaya kepada negara.

Salah satu justifikasi utama untuk memastikan semua struktur DEB kekal utuh ialah dakwaan bahawa Bumiputera masih belum dapat mencapai sasaran 30 peratus ekuiti korporat yang ditetapkan lebih setengah abad yang lalu apabila DEB diperkenalkan ij ekoran daripada kaum yang membawa bencana. rusuhan yang meragut ratusan nyawa.

Menurut Perdana Menteri Ismail Sabri, ekuiti korporat Bumiputera pada 2019 hanya 17.2 peratus, jauh kurang daripada angka 30 peratus. Angka yang sama bagi bukan Bumiputera ialah 25 peratus. Pelabur asing memegang 45.5 peratus dengan baki 12.3 peratus dipegang oleh penama.

Perkara yang perlu diberi perhatian ialah angka-angka ini naik dan turun apabila saham didagangkan atau dijual. Pada tahun 1991, ekuiti Bumiputera dikatakan hanya melebihi 20 peratus. Pada 2009, ekuiti korporat Bumiputera ialah 19.4 peratus. Pada tahun 2011 ia mencapai tahap tinggi sebanyak 23.4 peratus. Pada 2019 ia telah jatuh kepada 17.2 peratus.

Ketika menjelaskan mengapa ekuiti korporat Bumiputera hanya mencapai 19.4 peratus pada 2009, Najib Razak, yang ketika itu perdana menteri, mendedahkan bahawa daripada RM54 bilion nilai ekuiti yang telah diperuntukkan kepada Bumiputera sejak 1971, hanya RM2 bilion yang masih dipegang oleh mereka sebagai tahun 2009. Ini bermakna sekiranya Bumiputera memegang semua saham yang telah diperuntukkan kepada mereka, sasaran ekuiti 30 peratus akan melepasi lebih 500 peratus dekad yang lalu.

Golongan elit Bumiputera yang mempunyai hubungan baik mendapat saham yang diperuntukkan (tawaran awam permulaan) yang mereka beli dengan pinjaman yang secara amnya wajib disediakan oleh bank dan kemudian menjual apabila saham itu naik, membuat keuntungan yang kemas. Ia adalah wang yang mudah, loteri biasa untuk elit politik dan kroni mereka.

Selepas menjual saham mereka, mereka kembali ke palung suapan untuk mendapatkan lebih banyak saham dan permainan diteruskan. Dengan cara ini, RM54 bilion (setakat 2009) telah pun masuk ke dalam poket golongan elit atas nama membantu Bumiputera.

Memandangkan cara ia distrukturkan, sasaran 30 peratus tidak boleh dicapai. Perubahan yang dicadangkan kepada sistem yang dimulakan oleh Ismail Sabari tidak mungkin membuat perbezaan yang ketara. Golongan elit kita terlalu ketagih kepada wang mudah dan keuntungan cepat untuk menerima sebarang pembaharuan yang bermakna.

Untuk menggunakan formula sedemikian untuk mewajarkan penerusan struktur DEB hanyalah satu penyalahgunaan kuasa yang memalukan. Ia tidak melakukan apa-apa untuk menaikkan kumpulan B40 – 40 peratus terbawah masyarakat — atau membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik.

Sudah tentu, pada satu ketika, kita perlu berhenti dan bertanya mengapa, walaupun semua masa, usaha dan wang yang dikeluarkan, orang Melayu masih ketinggalan? Atas dasar apakah tuntutan ini dibuat? Jika benar, apa yang salah? Ke mana pergi semua wang itu? Mengapa ia tidak sampai kepada orang Melayu yang lebih miskin yang terus merana dalam kumpulan B40?

Logik mudah sepatutnya memberitahu kita bahawa tidak masuk akal untuk terus mencurahkan wang ke dalam dasar yang gagal, tetapi ini semua adalah soalan yang menyusahkan yang elit politik dan kroni mereka elakkan dengan berselindung di sebalik naratif perkauman. Oleh itu, mereka terus mencurahkan wang yang baik ke dalam penyelesaian yang buruk atau, lebih tepatnya, menuangkan wang yang baik terus ke dalam poket mereka sendiri.

Untuk beberapa ketika sekarang, pakar ekonomi terkemuka negara telah menyeru agar peralihan kepada pendekatan berasaskan keperluan yang akan memberi tumpuan kepada mereka yang memerlukan bantuan tanpa mengira etnik mereka. Malah ada di antara mereka yang paling banyak mendapat manfaat daripada agenda Bumiputera mengatakan cukuplah.

Terdapat pengakuan meluas bahawa dasar seperti peruntukan saham Bumiputera, AP dan tuntutan supaya syarikat penghantar kargo bukan Bumiputera menyerahkan 51 peratus ekuiti mereka kepada Bumiputera tidak banyak memberi manfaat kepada Bumiputera secara keseluruhan. Apa yang dilakukannya adalah memperkayakan beberapa kroni yang mempunyai hubungan baik dan tuan politik mereka. Selain tidak produktif sepenuhnya, ia menimbulkan rasa dendam yang perlahan-lahan merobek negara ini. Orang bukan Bumiputera berasa semakin terpinggir dan terpinggir; seolah-olah mereka tidak penting lagi.

Rancangan ke-12 menunjukkan bahawa semua panggilan ini telah jatuh di telinga pekak. Elit pemerintah terus menentang perubahan. Lagipun, ia adalah sistem yang mereka cipta untuk memperkayakan diri mereka dengan mengorbankan rakyat dan mereka jelas berhasrat untuk memegangnya selama mungkin. Ia juga merupakan rangka kerja yang memudahkan sistem naungan di mana kuasa politik terletak di negara ini.

Hakikatnya ialah tidak ada banyak wang – dan dengan itu tiada insentif sebenar – untuk dibuat dalam program untuk membantu golongan miskin dan kurang bernasib baik. Ia adalah projek mega besar dan kontrak perolehan berbilion ringgit yang menyediakan peluang terbaik untuk rasuah. Ia adalah salah satu sebab mengapa kita terus bergelut dari satu skandal ke skandal yang lain. Kos meningkat, bayaran dibuat untuk kerja yang tidak dilakukan atau untuk peralatan yang tidak dihantar dan wang dibelanjakan secara sia-sia untuk perunding, dsb.

Wang tidak hilang begitu sahaja; ia dicuri. Orang ramai telah ditipu tetapi setakat ini tiada siapa yang bertanggungjawab. Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara dan Ketua Audit Negara sentiasa menonjolkan kelemahan pentadbiran dan membuat cadangan tahun demi tahun tetapi tiada siapa yang benar-benar mendengar.

Jika dana awam hilang, dicuri atau dilencongkan tahun demi tahun dan tiada siapa yang bertanggungjawab, ia hanya boleh bermakna terdapat konspirasi besar-besaran dan tersusun untuk merompak dana awam, bahawa semuanya adalah sebahagian daripada sistem yang teratur dan dibenarkan. rompakan. Bukan kita tidak tahu bagaimana untuk menghentikan rasuah tetapi keseluruhan sistem kini direka untuk memudahkan rompakan borong dana awam.

Di bawah rancangan itu, RM400 bilion akan dibelanjakan dalam tempoh lima tahun akan datang. Bekas presiden Transparency International telah memberi amaran bahawa tanpa pemeriksaan dan penambahbaikan yang sewajarnya, sehingga 30 peratus daripada jumlah itu boleh hilang melalui rasuah. Itu berjumlah RM120 bilion yang menakjubkan. Setakat ini, terdapat sedikit desakan sama ada daripada orang ramai atau kelas politik untuk semak dan imbang yang lebih ketat. Mungkin, kecurian dana awam telah menjadi normal.

Parti pembangkang kita membuat bising seperti biasa apabila rancangan ke-12 dibahaskan tetapi mereka tidak berusaha untuk mencabarnya secara serius atau menuntut akauntabiliti yang lebih besar. Nampaknya, menghormati MOU mereka dengan kerajaan adalah lebih penting daripada mencabar dasar yang cacat serius yang mengekalkan sistem yang tidak adil dan diskriminasi. Tidak hairanlah ramai pengundi membuat kesimpulan bahawa pembangkang telah hilang arah.

Dalam pada itu, ketika Malaysia bergelumang dengan rasuah, perkauman dan ekstremisme agama, jiran kecil kita di selatan semenanjung menumbuk melebihi beratnya dalam hal ehwal dunia. Pada sidang kemuncak G20 yang berakhir baru-baru ini, Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong dilihat bermesra dengan pemimpin utama dunia.

Dennis Ignatius adalah seorang duta Malaysia yang telah bersara dan penyumbang tetap kepada Asia Sentinel

Artikel ini adalah antara cerita yang kami pilih untuk tersedia secara meluas. Jika anda ingin mendapatkan pengalaman penuh Asia Sentinel dan mengakses kandungan yang lebih eksklusif, sila langgan kami.

Dialih bahas dari sumber asal Asia Sentinel