Qazaf: Radzi Jidin dinasihat bertaubat, mohon maaf pada PM

Qazaf: Radzi Jidin dinasihat bertaubat, mohon maaf pada PM

 

Naib Presiden Bersatu, Datuk Dr Radzi Jidin dinasihat bertaubat kerana didakwa menyebut beberapa perkataan jelik terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang termasuk dalam kesalahan jenayah qazaf.

Bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata qazaf juga termasuk dalam kategori jenayah hudud serta antara dosa besar dalam Islam.

“Ia menjadi satu kesalahan jenayah syariah dalam Akta dan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah di negeri-negeri dalam Malaysia.

“Bagaimana perkara itu dibiarkan berlaku dalam Parlimen tanpa sebarang teguran sedangkan dalam Parlimen terdapat ustaz-ustaz yang mendalami pengajian Islam dan memperjuangkan pula pelaksanaan hudud dalam negara,” katanya yang juga bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus menerusi hantaran pada akaun Facebook miliknya.

Radzi yang juga Ahli Parlimen Putrajaya mengeluarkan perkataan berkenaan ketika bertikam lidah dengan Anwar semasa Menteri Kewangan itu menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat pada Selasa lalu.