Suami kecewa dapat cuti paterniti 2 hari saja, balik kerja nampak isteri berpantang kaku di sisi bayi 4 hari

Suami kecewa dapat cuti paterniti 2 hari saja, balik kerja nampak isteri berpantang kaku di sisi bayi 4 hari

 

Gaji tidak setimpal, majikan pula jenis tiada budi bicara, itulah dugaan yang dialami lelaki bernama Exly Jailon sepanjang mencari rezeki untuk keluarga.

Akhirnya, tanggal 9/5/2023 menjadi detik paling duka buat Exly yang saat itu baru sahaja menimang cahaya mata kurang 5 hari.

Cuti paterniti cuma 2 hari…Nak hantar isteri ke klinik, terpaksa ambil cuti tahunan

Pulang dari kerja dan membuka pintu rumah, hatinya retak seribu selepas melihat tubuh isterinya sudah mengeras dan Baby Erol menangis kerana lapar susu.

Walaupun sudah memberikan komitmen terbaik sepanjang bekerja, dia mendedahkan pihak syarikat cuma memberikan paternity leave selama 2 hari sahaja kepada lelaki ini.

Walhal mengikut Akta Kerja 1955 [Pindaan 2022] yang berkuatkuasa 1 Januari 2023, suami selayaknya mendapat cuti paterniti selama 7 hari.

Apa-apa pun take care…Kalau ada apa-apa bagitahu saja ya

Di saat Saudara Exly masih berkabung dengan pemergian isteri, pihak majikan tergamak menolak gajinya sebanyak 13 hari tanpa belas kasihan langsung.

Apabila kisah ini ditularkan untuk mendapatkan perhatian daripada Jabatan Tenaga Kerja (JTK), tiba-tiba syarikat berubah menjadi baik dan meminta untuk tidak disalahkan atas apa yang sudah terjadi.

Kenapa orang Semenanjung dapat 7 hari…Kenapa Sabah 2 atau 3 hari saja?

Pemergian mengejut itu cukup meranapkan emosi Exly selaku bapa tunggal. Apa yang berlaku lantas membuatnya tawar hati untuk terus bekerja dengan syarikat terbabit.

Menerusi pendedahan ini, harapannya cuma satu iaitu semoga pihak-pihak berkaitan memandang serius terhadap pelaksanaan akta dan hak pekerja di Sabah.