10 fakta menarik tentang Malaysia yang wajib kita tahu

10 fakta menarik tentang Malaysia yang wajib kita tahu

 

Malaysia

Negara Asia Tenggara Malaysia terkenal dengan landskap yang indah, bandar yang sibuk, budaya yang pelbagai dan hidupan liar yang banyak. Justeru, Malaysia merupakan destinasi pelancongan utama di Asia Tenggara. Seperti setiap negara di dunia, Malaysia mempunyai keajaiban unik yang menjadikannya istimewa. Berikut adalah beberapa fakta paling menarik yang dikaitkan dengan negara tropika yang indah ini.

10. Malaysia Adalah Salah Satu Daripada 17 Negara Megadiverse Dunia –

Negara megadiverse ialah negara yang menjadi tuan rumah kepelbagaian spesies yang luar biasa dan bilangan endemik yang tinggi. Untuk melayakkan diri untuk tag ini, sesebuah negara mesti mempunyai sekurang-kurangnya 5,000 spesies tumbuhan endemik dan juga mempunyai ekosistem marin.17 negara di dunia telah ditetapkan sebagai “megadiverse” pada tahun 1998. Malaysia termasuk dalam kalangan mereka. Negara ini menjadi tuan rumah 20% daripada spesies haiwan dunia. Lebih 620 spesies burung, 250 spesies reptilia, 361 spesies mamalia, 150 spesies katak, dan lain-lain terdapat di Malaysia. Perairan di sekitar beberapa pulau Malaysia seperti pulau Sipadan adalah biodiverse yang paling banyak di dunia.

9. Titik Paling Selatan Tanah Besar Eurasia Berada Di Malaysia –

Sebuah tanjung bernama Tanjung Piai di negeri Johor Malaysia adalah titik paling selatan tanah besar Eurasia. Pemandangan langit Singapura boleh dilihat dari sudut ekstrem ini. Tanjung Piai ialah destinasi pelancongan yang popular dengan restoran makanan laut di jeti kayu, hamparan hutan bakau dara, dan pantai yang berceranggah dan cantik. Bakau di tapak ini menempatkan 22 pokok bakau dan banyak spesies burung pemastautin dan migrasi. Ia juga merupakan tapak Ramsar.

8. Singapura Menjadi Sebahagian daripada Malaysia Selama Sekitar Dua Tahun –

Jajahan Singapura yang wujud dari tahun 1946 hingga 1963 adalah tanah jajahan Mahkota British. Pada 16 September 1963, Singapura telah bersatu dengan Tanah Melayu, Borneo Utara, dan Sarawak untuk membentuk negara Malaysia yang merdeka. Bagaimanapun, pertikaian politik dan ekonomi memaksa Singapura berpisah daripada kesatuan pada 9 Ogos 1965, untuk menjadi Republik Singapura.

7. Malaysia Adalah Salah Satu Destinasi Pelancongan Perubatan Paling Popular Di Dunia –

Pelancongan perubatan adalah trend baharu di mana orang dari negara maju yang mempunyai kemudahan penjagaan kesihatan yang mahal mengunjungi negara seperti Malaysia di mana bantuan perubatan boleh didapati pada kadar yang jauh lebih murah dan mendapatkan rawatan di negara tersebut. Dengan cara ini, mereka menjimatkan banyak wang. Bilangan pesakit asing telah meningkat secara berterusan di Malaysia daripada 641,000 pada 2011 kepada 921,000 pada 2016.

6. Malaysia Mempunyai Jambatan Terpanjang Di Asia Tenggara –

Jambatan Kedua Pulau Pinang, secara rasmi dinamakan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, adalah jambatan terpanjang di Asia Tenggara. Ia adalah 24 km panjang dengan 16.9 km terletak di atas air. Jambatan itu berfungsi sebagai penghubung antara Bandar Cassia di tanah besar Semenanjung Malaysia dan Batu Maung di Pulau Pinang. Jambatan itu dibuka secara rasmi pada 1 Mac 2014.

5. Malaysia Mempunyai Bangunan Berkembar Tertinggi Di Dunia –

Menara Petronas Malaysia adalah bangunan pencakar langit berkembar yang terletak di ibu kota negara, Kuala Lumpur. Ia merupakan bangunan tertinggi di dunia dari 1998 hingga 2004 apabila diatasi oleh Taipei 101. Bagaimanapun, Menara Petronas terus memegang gelaran menara berkembar tertinggi di dunia. Jumlah ketinggian bangunan ini dari tanah hingga ke hujung ialah 451.9 m.

4. Raja Yang Dipilih Adalah Ketua Negara Malaysia –

Malaysia ialah negara raja berperlembagaan. Ia adalah salah satu daripada beberapa negara yang mempunyai raja yang dipilih yang dipanggil Yang di-Pertuan Agong atau Ketua Tertinggi. Jawatan itu diwujudkan pada tahun 1957 apabila Persekutuan Tanah Melayu bebas daripada pemerintahan asing. Raja Malaysia diberi kuasa yang luas dalam perlembagaan tetapi mesti mengambil tindakan berdasarkan nasihat Jemaah Menteri yang dipilih oleh raja daripada ahli Parlimen yang dipilih.

3. Pulau Sipadan Malaysia Mempunyai Beberapa Perairan Biodiverse Terbanyak Di Dunia –

Satu-satunya pulau lautan di Malaysia, Sipadan, dikelilingi oleh perairan yang sangat kaya dengan flora dan fauna marin. Pulau ini terletak di luar pantai timur Sabah di Laut Selebes. Karang hidup yang tumbuh di atas kon gunung berapi yang telah pupus membentuk pulau ini. Lebih 400 spesies ikan dan ratusan spesies karang ditemui di dalam dan sekitar Sipadan.

Perairan Pantai Pulau

Ia dianggap sebagai salah satu destinasi menyelam terbaik di dunia. Spesis penyu yang terancam mengawan dan bersarang di sini. Sekolah besar barakuda dan ikan lain boleh dilihat di perairan pantai pulau itu. Jerung paus, pari helang, pari manta dan haiwan marin terkenal yang lain boleh dilihat berhampiran pulau itu dalam jumlah yang banyak. Makam penyu wujud di dalam gua batu kapur bawah air di bawah pulau itu. Di sini, sisa-sisa rangka penyu yang tersesat di dalam labirin ruang dan terowong gua dan lemas boleh ditemui. Lawatan ke Pulau Sipadan dihadkan oleh permit khas.

2. Taman Negara Gunung Mulu Malaysia Menjadi Hos kepada Pelbagai Keajaiban –

Taman Negara Gunung Mulu Malaysia ialah Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terletak di Bahagian Miri di Negeri Sarawak. Taman ini terkenal dengan ciri-ciri gua dan batu kapur dalam persekitaran hutan hujan tropika yang nyata. Ia menempatkan salah satu ruang bawah tanah terbesar di dunia, Dewan Sarawak (volume 12,000,000 meter padu). Laluan gua terbesar di dunia, Gua Rusa (diameter 120 hingga 150 m), juga terletak di sini. Sistem gua terpanjang di Asia Tenggara, Gua Clearwater (227.2 km), juga terdapat di taman negara ini.

1. Ibu Kota Malaysia Merupakan Keajaiban Global –

New7Wonders Cities (2011–2014) yang dikendalikan oleh Yayasan New7Wonders memilih tujuh bandar di seluruh dunia berdasarkan tinjauan internet sebagai yang paling mewakili aspirasi dan pencapaian penduduk bandar global. Lebih 1200 calon telah diserahkan dan hanya 7 dipilih melalui pengundian dalam talian oleh orang di seluruh dunia. Pemenang diumumkan pada 2014 dengan Kuala Lumpur menjadi salah satu daripada tujuh yang terpilih.