Laman web KKM dibanjiri luahan ‘Tutup Kilang’ oleh netizen

Laman web KKM dibanjiri luahan ‘Tutup Kilang’ oleh netizen

Tutup Kilang’ menjadi perkataan pilihan orang ramai dalam meluahkan isi hati mereka di laman sosial Kementerian Kesihatan (KKM) sejak kelmarin.

Penggunaan perkataan tersebut digunakan rakyat negara ini apabila melihat kerajaan gagal untuk melandaikan jumlah jangkitan virus Covid-19 walaupun pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) penuh sejak 1 Jun lalu.

Rata-rata mereka menyifatkan sekiranya kilang masih tidak ditutup, angka jangkitan pendemik Covid-19 tidak akan berkurangan malah jangkitan dijangka akan terus berlaku.

Tempoh PKP penuh sama ada akan beralih kepada fasa kedua atau tidak ia bergatung kepada kes harian baharu positif Covid-19.

Berdasarkan garis panduan yang dikeluarkan, jika kes baru tidak menunjukkan penurunan di bawah paras 4,000 kes bermakna PKP penuh masih kekal di fasa pertama.

Semalam dan hari ini, kes baru tidak menunjukkan penurun yang ketara di mana masih mencatatkan bilangan kes hampir 6,000 sehari iaitu 5,803 kes pada hari ini dan 5,812 kes pada semalam.

Bukan itu sahaja, tempat yang diwartakan sebagai kawasan perintah kawalan pergerakan diperketat (PKPD) juga masih lagi bertambah saban hari dan kebanyakannya berlaku adalah kerana kluster tempat kerja.

“Cuba fikir logik, kilang banyak yang buka kluster yang lahir pun dari tempat kerja. Perniagaan kecil macam kedai photostat, peralatan komputer, alat tulis ditutup sedangkan itu keperluan buat masa ini.

“Macamana kita nak keluar dari masalah ini kalau kerajaan tidak boleh fikir,” ujar seorang netizen Yuji Kataro di laman Facebook KKM hari ini.

Turut senada dengan hantaran itu adalah seorang lagi netizen dikenali sebagai Epul Rani yang mahu kerajaan segera menutup kilang kerana ia penyumbang utama kebanyakan kluster ketika ini.

“Kalau kita tengok laporan harian kluster yang dikeluarkan KKM, majoritinya berkaitan kluster tempat kerja. Jadi apa singnifasikasinya kilang masih dibuka?

“Sampai bila kami nak melalui tempoh PKP, duit semakin susut, ramai tidak boleh bekerja. Ingat saiz kasut masing-masing pun berbeza jadi kesusahan orang juga berbeza,” ujarnya.

Sumber : Kosmo Online