2 bank setuju tawar moratorium 6 bulan kepada mangsa banjir Johor, lebih banyak bank akan ikut serta – PM

2 bank setuju tawar moratorium 6 bulan kepada mangsa banjir Johor, lebih banyak bank akan ikut serta – PM

 

Dua bank terbesar Malaysia, Maybank dan CIMB, bersetuju menawarkan peminjamnya di Johor yang dilanda banjir moratorium selama enam bulan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar, yang juga menteri kewangan, berkata kerajaan juga menggesa bank lain untuk mengikut telunjuk Maybank dan CIMB.

“Berkenaan moratorium, bagi meringankan beban mangsa banjir, kerajaan negeri Johor telah mencadangkan agar satu moratorium ditawarkan kepada mangsa banjir untuk menangguhkan pembayaran balik pinjaman mereka memandangkan keadaan semakin teruk.

“Setakat ini Maybank dan CIMB telah bersetuju dengan moratorium enam bulan. Hari ini dan semalam, kami telah menghubungi bank lain untuk mengikuti arahan mereka,” kata Anwar semasa Waktu Soalan Perdana Menteri pagi ini.

Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi merayu kepada Anwar semalam, meminta peminjam di negeri selatan yang bergelut dengan banjir dan pembersihan besar-besaran berikutan bencana itu diberikan moratorium bank antara tiga hingga enam bulan untuk membayar balik mereka. pinjaman.

Gelombang pertama banjir melanda Johor pada 24 Januari lalu berlarutan hingga 10 Februari, melibatkan lapan daerah dan menjejaskan kira-kira 5,000 keluarga.

Gelombang kedua yang bermula pada 1 Mac lalu menyebabkan 40,129 penduduk di Johor terpaksa meninggalkan rumah dan berpindah ke pusat perlindungan sementara setakat 8 malam semalam, berdasarkan maklumat agensi pengurusan bencana negeri.