4 tips ambil gambar makanan supaya nampak lebih menggiurkan, budak-budak pun boleh buat

4 tips ambil gambar makanan supaya nampak lebih menggiurkan, budak-budak pun boleh buat

 

Bulan Ramadan telah pun tiba dan rasanya, rata-rata daripada kita pasti mahu berkongsikan menu juadah berbuka dengan rakan-rakan.

Yalah, zaman media sosial ini, tak lengkaplah kalau tidak kongsi makanan yang kita makan dekat rakan-rakan bukan? Apatah lagi kalau juadah berbuka itu kita masak sendiri.

Kita mesti nak pastikan gambar makanan yang kita ambil tu nampak cantik dan menarik. Barulah rakan-rakan atau pengikut kat media sosial terliur.

Jadi, apa kata anda ikut empat tips ringkas ini untuk pastikan gambar juadah berbuka anda tu nampak cantik.

1. Cari ‘Angle’ Yang Sesuai

Dalam apa jua fotografi, sudut pandangan pada gambar amatlah penting. Sama juga macam gambar makanan.

Pastikan fokus utama adalah makanan anda dan elak ada elemen lain pada gambar supaya orang yang melihat akan fokus pada makanan tersebut sahaja.

Namun, sekiranya anda makan di restoran atau kafe, boleh bermain dengan sudut berlatarbelakangkan restoran tersebut. Nampaklah sikit mood tu.

Selain itu, guna juga konsep ‘rule of third’ yang mana ia adalah untuk memberikan idea komposisi gambar anda nanti.

Anda boleh aktifkan ‘grid lines’ di tetapan kamera untuk memudahkan proses.

2. Guna ‘Depth of Field’ Untuk Fokus Pada Makanan

‘Depth of Field’ merujuk kepada jarak antara objek dengan kamera atau framing anda. Ia adalah untuk fokus terhadap sesuatu makanan dan akan menjadikan latar belakang gambar anda sedikit kabur.

Dengan ini, walaupun anda mempunyai makanan dan minuman dalam satu masa, ‘depth of field’ akan memberikan satu signal kepada yang melihat bahawa anda sedang memfokuskan satu subjek. Pada masa sama, tidaklah terlalu nampak kosong subjek gambar tersebut.

3. Guna Pencahayaan Dengan Betul

Dalam fotografi makanan, anda boleh cuba dengan pencahayaan semula jadi dan elakkan cahaya secara terus kepada makanan.

Cuba menggunakan pencahayaan dari sisi kerana ia boleh memberikan mood lebih baik dan juga memperlihatkan rupa serta tekstur makanan anda lebih menarik.

Anda masih tak ada idea atau rasa susah nak ambil gambar makanan? Jangan risau, kita ada tips bonus ibarat ‘wild card’ untuk anda.

4. Ambil Gambar Lebih Senang Dengan vivo V30 Pro

Macam yang dikatakan tadi, tips bonus adalah dengan menggunakan vivo V30 Pro.

Setiap telefon pintar ada keunikan masing-masing dan boleh saja ambil gambar makanan dengan baik. Namun, peranti terbaru daripada vivo, iaitu V30 Pro lebih senang dan memudahkan anda.

Selain hadir dengan mod makanan, kelebihan vivo V30 Pro kali ini adalah sistem kamera ZEISS yang mana sebelum ini terhad di siri vivo X sahaja.

Terdapat tiga kamera belakang 50MP yang ditawarkan dan kesemuanya ada menerima penarafan serta mengikut standard optik ZEISS.

Lensa potret 50MP pada V30 Pro ini juga mempunyai jarak fokus 50mm. Jarak gambar sebegini memang popular dalam fotografi potret. Apabila bercakap tentang potret, mesti kita mahukan bokeh gambar yang cun.

Di sinilah kelebihan vivo V30 Pro terserlah lagi kerana ia turut hadir dengan ZEISS Style Portrait yang mana bokeh gambar yang diambil adalah inspirasi daripada 6 lensa ZEISS popular.

Jadi, anda tidak perlu berbelanja lebih untuk mendapatkan potret yang seakan diambil menggunakan kamera ZEISS sebenar.

Selain itu, vivo V30 Pro juga menawarkan Aura Light Portrait 3.0. Pencahayaan Aura Light generasi ketiga ini adalah jauh lebih baik. Anda tidak lagi perlu susah payah membawa pencahayaan lain semasa mengambil gambar subjek potret anda.

Lebih-lebih lagi Aura Light 3.0 ini hadir dengan ciri kecerdasan buatan (AI) juga. Ia dipanggil Smart Colour Temperature Adjustment. Fungsi ini membolehkan cahaya yang ditala pada subjek akan mengikut kesesuaian tempat seperti cool atau warm.

Telefon Dengan Bateri Besar Tapi Sangat Nipis

Biasanya peranti yang ada kapasiti besar mesti agak tebal. Akan tetapi, vivo V30 Pro ini hadir dengan tubuh yang sangat nipis dan pada masa sama mengekalkan kapasiti bateri sebesar 5000mAh. Ini adalah pertama dalam industri telefon pintar.

Skrinnya juga adalah jenis 3D melengkung yang juga menawarkan paparan lebih imersif dan tetap lancar dengan kadar segar semula 120Hz. Dengan resolusi 1.5k, ia didatangkan dengan 1 bilion warna, gamut warna P3 dan kecerahan maksimum 2800 nits.

vivo V30 Pro hadir dengan dua pilihan warna baharu, iaitu Petals White dan juga Noble Black.

Prestasi Setanding ‘Flagship’

vivo V30 Pro dilengkapi cip MediaTek Dimensity 8200. Cip 4nm ini mempunyai prestasi berkuasa tetapi pada masa sama cekap tenaga.

Selain itu, bateri besarnya itu juga boleh dicas laju kerana ditawarkan kelajuan mengecas 80W FlashCharge. Jadi, tidak perlu menunggu lama untuk menggunakan peranti itu semula.

Disebabkan vivo V30 Pro memfokuskan kamera, anda jangan risau akan storan penuh sebab peranti ini hadir dengan storan dalaman 512GB dan memori 12GBRAM serta boleh ditambah secara maya sehingga 12GB lagi. Sekali gus, tak ada masalah lag.

vivo V30 Pro, Telefon Dengan Kamera ZEISS Paling Mampu Milik

vivo dengan kerjasama ZEISS bukanlah baharu, tetapi sebelum ini ia terhad untuk peranti andalan (flagship) sahaja.

Namun, tahun ini ia sudah ditawarkan untuk siri V daripada vivo. Jadi, bagi anda yang memang minat mengambil gambar, lebih-lebih lagi penggemar sistem kamera ZEISS, telefon ini sesuai untuk anda.