7 benda yang perlu anda elak simpan di dalam kereta, ramai buat tapi tak tahu kesannya

7 benda yang perlu anda elak simpan di dalam kereta, ramai buat tapi tak tahu kesannya

Secara teori, terdapat dua jenis pemilik kereta yang wujud di dalam dunia ini – individu yang menjaga kebersihan kereta dan individu yang menyimpan kesemua barang di dalam kereta seolah-olah itu adalah rumah mereka.

Mereka yang gemar menyimpan barang di dalam kereta kebiasannya ialah individu yang sering memandu untuk pergi ke sesuatu tempat. Jadi, menyimpan barang-barang penting seperti kasut dan payung adalah efisyen dan menjimatkan masa.

Namun, tahukah anda tidak semua barang boleh disimpan di dalam kereta. Ada yang boleh membawa kepada kerosakan dan mudarat kepada pemilik kereta.

Berikut adalah senarai 7 barang yang tidak boleh disimpan di dalam kereta:

1. Power bank

Macbook Lader Power Bank Mobisun 20000 Mah Pd 45W Power Delivery Charger Iphone X 8 Nexus 5X 6P 800X800 1

Meskipun power bank merupakan satu gadget penting buat kita semua pada hari ini, namun jangan sesekali menyimpan barang elektronik ini di dalam kereta – terutamanya ketika cuaca panas.

Menurut laporan, cuaca di dalam kereta boleh mencecah 40 darjah celcius jika berada terus di bawah matahari. Haba yang panas boleh menyebabkan power bank rosak, dan jika anda tidak bernasib baik, ia boleh terbakar.

2. Air botol

64601643

Pada cuaca yang panas, suhu tinggi di dalam kereta boleh menyebabkan bahan kimia pada botol tersebar lalu mencemarkan air. Kajian menunjukkan air yang tercemar ini boleh membawa kepada penyakit seperti diabetes dan penyakit otot.

3. Ubat

Depositphotos 8355990 Driver Holding Pills In Hand

Sesetengah orang gemar untuk menyimpan ubat seperti Paracetamol di dalam kereta untuk kegunaan jika sakit kepala ketika memandu.

Namun tahukah anda, suhu yang tinggi di dalam kereta boleh ‘merosakkan’ ubat dan membuatkan ia menjadi kurang berkesan.

4. Air tin

Cuaca panas yang melampau boleh menyebabkan air tin meletup jika dibiarkan terlalu lama. Cuba bayangkan kereta anda berlengas dengan air manis, pasti susah nak bersihkan dan hilangkan bau!

5. Penyembur wangi tin

Ramai yang gemar menyimpan penyembur wangi di dalam kereta untuk menyegarkan udara di dalam kereta. Namun, sama seperti air tin, suhu yang terlampau panas di dalam kereta boleh mengakibatkan penyembur wangi tin untuk meletup.

Malah, kejadian ini boleh mengakibatkan kecederaan yang tidak diingini.

6. Lighter

61K2Ikddqfl

Sumber: Amazon

Buat perokok tegar di luar sana, jangan simpan pemetik api di dalam kereta meskipun ia kelihatan kecil dan tidak membahayakan. Pemetik api mengandungi bahan yang mudah terbakar dan suhu yang panas di dalam kereta boleh menyebabkan ia meletup lalu terbakar.

7. Barang kosmetik

Sesetengah wanita gemar untuk menyimpan barangan kosmetik seperti gincu di dalam kereta untuk memudahkan urusan mereka.

Seperti krayon, gincu juga boleh cair jika berada di sesuatu tempat dengan suhu yang tinggi. Cuba bayangkan gincu yang baru dibeli dengan harga ratusan ringgit terbazir begitu sahaja. Pedih!

Jadi, jangan simpan di dalam kereta!