Biadap!!! Adakah Muhyiddin bertemu Netanyahu disaat Imam Al Aqsa ditahan tentera zionis?

Biadap!!! Adakah Muhyiddin bertemu Netanyahu disaat Imam Al Aqsa ditahan tentera zionis?

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu akan mengunjungi Emiriah Arab Bersatu (UAE) hari ini dan mungkin bertemu Putera Mahkota Arab Saudi di sana, dalam kesempatan untuk menunjukkan hubungan baharu dengan negara Teluk sebelum pilihan raya umum di Israel, kata penyiar awam Kan, lapor Reuters.

Seorang pegawai Israel mengesahkan kunjungan itu, yang bertujuan untuk menjalin hubungan diplomatik baru antara negara-negara Timur Tengah dan meningkatkan harapan pemilihan pemimpin Israel itu.  

Netanyahu berada dalam persaingan sengit dengan pencabarnya dan pasti menggunakan lawatan itu untuk mencari keuntungan politik.

Kan mengatakan bahawa Netanyahu akan mengadakan perbincangan dengan Putera Mahkota Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan dan Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman.

Bagaimanapun, Pejabat Komunikasi Pemerintah Arab Saudi, CIC tidak menjawab pertanyaan Reuters mengenai apakah Putera Mahkota Mohammed akan mengunjungi UAE pada hari Khamis dan adakah beliau akan bertemu Netanyahu.

Israel menjalin hubungan rasmi dengan UAE dan Bahrain pada September lalu – perjanjian normalisasi ketiga dan keempat dengan negara-negara Arab dalam lebih daripada 70 tahun, yang merupakan sebahagian daripada perjanjian yang dibiayai Amerika Syarikat (AS).  

Ketiga-tiga negara mempunyai kebimbangan bersama mengenai Iran.

Arab Saudi, pusat kekuatan Teluk dan tempat kelahiran Islam, mendorong pendekatan tersebut tetapi tidak lagi mengakui Israel sendiri.

Netanyahu, yang mencalonkan diri dalam pilihan raya umum keempat Israel, juga telah mendorongnya untuk menjalin hubungan baru di wilayah Teluk sebagai antara kempennya.

Dalam wawancara dengan Radio Tentera Israel pada hari Selasa, Netanyahu meminta para pengundi untuk memilihnya kembali pada 23 Mac sehingga beliau dapat mencapai ‘lebih banyak perjanjian damai’ di kawasan itu, sambil memastikan bahawa Iran ‘tidak melengkapkan dirinya dengan senjata nuklear’

Iran menafikan program nuklearnya bertujuan mengembangkan persenjataan atom. – Agensi