Agong pernah cadangkan Wan Azizah jadi PM Interim tapi Mahathir tak setuju

Agong pernah cadangkan Wan Azizah jadi PM Interim tapi Mahathir tak setuju

Dr Mahathir Mohamad didakwa campur tangan dan berkeras ingin menjadi perdana menteri sementara selepas Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah mencadangkan Dr Wan Azizah Wan Ismail menyandang jawatan itu, kata Tommy Thomas.

Dalam pendedahan menerusi buku memoirnya My Story: Justice In The Wilderness, bekas peguam negara itu turut menyifatkan Mahathir sebagai punca kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

“Punca utama kegagalan hubungan gabungan PH disebabkan pemimpinnya, perdana menteri Mahathir. Pemimpin PH bertanggungjawab atas kegagalan ini,” tulis Thomas.

Dia juga menganggap sokongan yang diberikan pelbagai lapisan masyarakat kepada ahli parlimen Langkawi pada peringkat awal kerajaan PH juga sebagai luar biasa.

Selain itu, Thomas mendedahkan tindakan Mahathir menggalakkan anggota parlimen Umno meninggalkan parti itu untuk melompat ke Bersatu juga membimbangkan.

Pada masa sama katanya tindakan Mahathir meminggirkan Presiden PKR Anwar Ibrahim – yang dipersetujui bersama untuk dilantik sebagai perdana menteri kemudiannya – juga tidak disenangi.

“Yang memburukkan lagi keraguan (Anwar) untuk jadi perdana menteri jelas pada tahun pertama pentadbiran PH, ketika hubungan perdana menteri dengan musuh utama Anwar dalam PKR, Azmin Ali.

“Tindak balas PH yang disifatkan tidak aktif dan lambat berhubung isu perkauman dan agama juga membuahkan keputusan pelik dari perdana menteri.

 

“Selain mempertahankan rakan sekutunya – yang turut berjuang dalam pilihan raya umum (PRU14) – Tun (Mahathir) malah mempelawa ahli parlimen Umno dan menyambut mereka dengan tangan terbuka.

“(Berlaku) Dua atau tiga gelombang ‘katak’ dari Umno menyebabkan 18 daripada mereka beralih parti ke Bersatu,” kata Thomas.

Ketika Azmin berpaling tadah dengan meninggalkan PKR dan menyertai Muhyiddin yang membawa Bersatu keluar dari PH, Mahathir meletakkan jawatannya sebagai perdana menteri.

Namun dakwa Thomas, Mahathir segera mencalnkan namanya kembali untuk jawatan perdana menteri ketika berlaku ketidaktentuan politik dalam negara.

“Ini bukan satu kebiasaan dalam politik moden. Perdana menteri yang selesa berkuasa, mengundurkan diri atas kehendak dan kemahuan sendiri.

“Bertegas dengan keputusan itu, dia sepatutnya meninggalkan dunia politik selepas memegang jawatan penting dalam negara,” katanya.

Jelas Thomas, keputusan untuk melantik Dr Wan Azizah – yang berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dalam kabinet Mahathir – pasti menjadi keputusan perlembagaan yang betul.

Dia turut mengkritik keputusan Mahathir membubarkan kabinet selepas peletakan jawatannya dengan berkata, barisan pentadbiran itu sepatutnya perlu dikekalkan.

“Perlu diingatkan peletakan jawatan Tun bersifat peribadi, hanya sebagai perdana menteri.

“Jawatan itu tidak dibincangkan dalam pejabat mahupun seluruh kerajaan,” katanya lagi. – MK