Ahli parlimen Bersatu dedah ada lapan lagi MP PN akan sokong PM

Ahli parlimen Bersatu dedah ada lapan lagi MP PN akan sokong PM

 

Beberapa lagi ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) bakal mengumumkan sokongan secara terbuka terhadap pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perkara itu didedahkan Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal dalam satu sidang akhbar di kediamannya pada Isnin.

Beliau mendakwa, tujuh hingga lapan orang ahli Parlimen berkenaan akan membuat kenyataan mengenai perkara tersebut dalam masa terdekat.

Ditanya sama ada mereka terdiri daripada ahli Parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) atau Pas, beliau hanya meminta untuk menunggu pengumuman daripada individu terlibat.

“Sekarang ada tujuh hingga lapan orang, tetapi nama (ahli Parlimen) saya tidak boleh maklumkan. Tunggu masa dan lihat, akan ada pengumuman mereka yang menyokong Kerajaan Madani. Insya-ALLAH dalam masa terdekat.

“(Ahli Parlimen PN) Ada berapa negeri, semua dari kawasan Melayu. Ada yang berhubung dengan saya, ada yang berhubung dengan orang lain,” katanya.

Sebelum ini, Syed Abu Hussin ketika sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat mengumumkan sokongan kepada Anwar dan menjadi ahli pembangkang kelima daripada Bersatu melakukan demikian.

Empat yang lain ialah Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Datuk Dr Suhaili Abdul Rahman (Labuan), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang) dan Zahari Kechik (Jeli).

Dalam pada itu ditanya sama ada beliau telah dikenakan sebarang tindakan oleh parti selepas pengumumannya itu, Syed Abu Hussin menjelaskan, tiada sebarang pertemuan berlaku antara pemimpin Bersatu atau PN untuk berbincang dengannya.

Malah beliau mendakwa nombor telefon bimbitnya juga telah dikeluarkan daripada kumpulan WhatsApp gabungan itu.

“Saya tidak melanggar peraturan parti sebab dalam Perlembagaan (Bersatu) tidak melarang sesiapa untuk berikan sokongan (kepada Perdana Menteri).

“Jadi apa yang saya lakukan tidak langgar (peraturan) parti. Kalau parti nak ambil tindakan, mereka akan bawa ke jawatankuasa disiplin dan memutuskan apa bentuk tindakan yang boleh diambil. Saya bersedia,” ujarnya.