Ajaib!!! Disangka lemas selepas 3 jam dihanyut ombak

Ajaib!!! Disangka lemas selepas 3 jam dihanyut ombak

Kanak-kanak berusia 12 tahun yang hilang dihanyutkan ombak ketika mandi di Pantai Kandis di sini petang Ahad, ditemui ditemui terapung dan masih hidup oleh nelayan yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Mohd Aman Firas Mohd Shah, ditemui kira-kira 300 meter dari daratan pada jam 10 malam, iaitu hampir tiga jam selepas dihanyutkan ombak ke tengah laut.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Bachok, Yus Heary Mahmood, berkata mangsa ditemui keletihan dan kesejukan.

“Nelayan yang menemuinya segera mengangkatnya ke dalam bot sebelum membawanya ke jeti di Tok Bali, Pasir Puteh. Dia segera dihantar ke Hospital Tengku Anis Pasir Puteh kira-kira jam 10.45 malam tadi,” katanya kepada Astro AWANI di sini, pada tengah malam Ahad.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.53 petang Ahad, seorang lelaki ditemui lemas manakala dua lagi termasuk Mohd Aman hilang dihanyutkan ombak di Pantai Kandis.

Pemangku Ketua Polis Daerah Bachok, Asisten Superintendan Yusrizal Mohd Ghazali berkata, mayat Mohd Sahudin Mat Shaah, 46, ditemui jam 7.19 malam dan dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II), Kota Bharu untuk bedah siasat.

Beliau berkata, terdahulu Mohd Sahudin yang berkelah bersama keluarga dan jiran di pantai itu telah menyelamatkan anak lelakinya yang berusia 15 tahun daripada lemas.

“Pada waktu sama, rakan anak lelakinya iaitu Mohd Aman juga hampir lemas. Mohd Sahudin kemudian sekali lagi terjun ke dalam air untuk menyelamatkannya.

“Kemudian Junai Rohafizan Juhari, 35, yang berada di kawasan itu cuba membantu dan masuk ke dalam air. Bagaimanapun, ketiga-tiga mereka kemudian dihanyutkan ombak,” katanya di sini, pada Ahad malam. – AA