Akui poligami bukan perkara mudah, Edika Yusof tak mahu isteri senasib dengan ibu

Akui poligami bukan perkara mudah, Edika Yusof tak mahu isteri senasib dengan ibu

 

Meskipun dibesarkan dalam keluarga yang mengamalkan poligami, pelakon, Edika Yusof tampil mendedahkan sebab dirinya tidak mahu menduakan isterinya atau berkahwin lain.

Tak mahu isteri senasib dengan ibu

Menurut Edika, dia sering menganggap isterinya, Nor Hidayah Yusri sebagai teman hidupnya dan tidak mahu suri hatinya itu senasib dengan ibunya.

Adik-beradik saya, macam adik dan abang saya ada kahwin dua, bapa saya sendiri kahwin lima tapi cerai satu la yang empat dia simpan la, kuota kan. Saya nampak adik yang muda dari saya kahwin dua lepastu cerai begitu juga abang saya. Saya bukan nak tunjuk hebat yang saya ada satu isteri tapi saya cuba jadi yang terbaik sebab orang yang menjaga saya, ibu saya. Dia merupakan isteri yang kedua.

Daripada bapa saya kahwin yang ketiga mak saya tak pernah kahwin dengan sesiapa. Jadi dia besarkan kita bertiga anak lelaki dia, kerja siang malam untuk besarkan kita. Jadi saya respect mak saya, saya nampak apabila ditinggalkan seorang lelaki, apa yang akan dihadapi oleh seorang perempuan atau ibu tunggal. Jadi salah satu sebab membuat saya takkan tinggalkan isteri saya ialah sebabkan itu.

Poligami bukan mudah

Tambah Edika, amalan poligami ini bukan suatu perkara yang mudah dan tiada istilah adil buatnya.

Bukan senang. Macam orang kata, mana adil tak adil, memang saya tengok tak boleh adil pun. Kalau nak bagi seorang satu juta boleh adil, tapi dari segi masa, anak, kasih sayang tak boleh timbangkan. Jadi, tak ada keadilan dalam tu. Cuba kita lelaki, kalau perempuan boleh kahwin dua, mesti tak boleh. Jadi sama sahaja, you have to put yourself inside their shoes. Apa sekali pun kita nak tunjuk kita hebat macam mana pun seorang lelaki, kita datang daripada seorang perempuan.

Kita tak kuat, mungkin dari segi kudrat dan tenaga. Tapi daripada minda dan hati kita lelaki ni tak sekuat itu. Jadi kita perlukan seorang perempuan untuk kuatkan kita. Arwah mak saya pun pernah cakap, wife saya sakit, anak saya masih bayi lagi kenapa tak cari isteri lain. Saya cakap kepada mak saya apa yang berlaku pada isteri saya boleh berlaku kepada isteri yang lain juga. Jadi susah sebab saya taknampak dekat mana ada keadilan tu. Sebab bila bapa saya kahwin empat tu saya nampak, saya tak nampak keadilan.