Anak artis popular dihukum penjara, miliki & hisap dadah

Anak artis popular dihukum penjara, miliki & hisap dadah

Anak aktres terkenal era 1990-an dijatuhi hukuman penjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret Kuala Pilah selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan memiliki dan memasukkan dadah ke dalam badan pada Oktober tahun lalu.

Tertuduh, Syarra Sudarman, 29, membuat pengakuan berkenaan atas dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret, Saiful Sayoti dan turut diperintahkan menjalani tempoh pengawasan selama tiga tahun.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh memiliki dua peket plastik lut sinar mengandungi serbuk dan ketulan kristal yang disyaki dadah jenis syabu anggaran berat 1.72 gram di sebuah hotel di Pekan Kuala Pilah.

Difahamkan, kejadian berlaku lebih kurang jam 11.45 pagi, 12 Oktober dan kes disiasat di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 selain dihukum di bawah Seksyen 12 (3) akta yang sama.

Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memberikan kepada diri sendiri dadah berbahaya jenis amphetamine dan methamphetamine di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Pilah kira-kira jam 3 petang pada tarikh yang sama.Dalam pada itu, tertuduh juga dituduh mengikut

Atas kesalahan yang dilakukan, tertuduh boleh dijatuhkan hukuman di bawah Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dibaca bersama dengan Seksyen 38B akta yang sama.

Sementara itu, tertuduh pernah merayu mempunyai pekerjaan tetap di Kuala Lumpur dan menyara anak sepenuhnya sebelum ditangkap. Malah, sepanjang berada di Penjara Sungai Udang, Melaka, dia telah menerima panggilan daripada ibunya sebanyak dua kali memaklumkan tidak sihat,

Selain itu, tertuduh memohon mahkamah menjatuhkan hukuman penjara dari tarikh ditangkap kerana mahu menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu di Kuala Lumpur.

Timbalan Pendakwa Raya, Peh Fong Xi memohon hukuman setimpal terhadap tertuduh yang tidak diwakili peguam.

Mahkamah kemudiannya menjatuhkan hukuman penjara selama lapan bulan dari tarikh ditangkap atas tuduhan memiliki dadah. Manakala, bagi kesalahan memasukkan dadah, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara selama lima bulan dari tarikh sabitan.