“Anak beranak guna ‘Datuk’ palsu, Tan Sri pun pakai pangkat tipu!”

“Anak beranak guna ‘Datuk’ palsu, Tan Sri pun pakai pangkat tipu!”

 

Penggunaan gelaran atau pangkat ‘palsu’ seperti Tan Sri, Datuk Sri dan Datuk semakin hari semakin berleluasa dan seolah-olah tidak dapat dibendung lagi di negara ini.

Malah ada dakwaan penggunaan pangkat palsu ini memetik nama istana dan bersikap ‘kebal’ kerana menggunakan anugerah itu secara terbuka.

IMG_0589

Menurut Setiausaha Agung Majlis Datuk Dato Malaysia (MDDM), Datuk Samson David Maman, pihaknya sudah mendapat ratusan aduan berkaitan penggunaan pangkat palsu ini sejak Mei 2021 lagi.

Kata David Maman, pihaknya juga terkejut dan kecewa kerana rata-rata aduan ketika disemak didapati sememangnya menggunakan pangkat palsu serta bebas melakukan perbuatan melanggar undang-undang sesuka hati.

“Kita ada ratusan aduan tapi jika hendak buat satu-satu sememangnya ambil masa. Hari ini kita akan membuat satu laporan polis terhadap sembilan individu yang menggunakan pangkat palsu termasuklah penggunaan Tan Sri, Datuk Seri, Datuk dan sebagainya.

“Anda bayangkan, ada satu keluarga anak beranak semuanya menggunakan pangkat palsu. Kita juga akan membuat aduan terhadap seorang individu yang menyalahgunakan pangkat Tan Sri. Kita mahu siasatan di jalankan dan tindakan segera di ambil.

“Jangan biarkan golongan seperti ini ‘berkeliaran’ menggunakan pangkat palsu yang amat kita hormati.

“Pemberian pangkat ini mempunyai kehormatan tertinggi yang boleh kita banggakan, seandainya ada pihak yang cuba menjual pangkat seperti ini, kita perlu bertindak dan jangan sesekali tertipu,” katanya kepada Malaysia Gazette di hadapan Balai Polis Puchong Jaya di sini.

Kata David Maman lagi, rata-rata golongan yang melakukan perbuatan menipu pangkat palsu ini adalah juga individu berpengaruh atau mempunyai nama tidak kira industri termasuklah pemimpin politik, NGO, ahli korporat, artis dan banyak lagi.

“Ada juga yang kita lihat keluar masuk televisyen, surat khabar dan media sosial bercakap tentang pelbagai isu termasuklah berkaitan moral diri, motivasi dan sebagainya. Mereka guna pangkat palsu tapi beri nasihat kepada orang awam, apa ini?

“Bila kita buat semakan kita dapati individu ini pakai gelaran palsu, atas kapasiti apa keluar tv dengan jawatan besar-besar? Kami juga pelik,” ujarnya.