Anak bintang rock terkenal disaman hampir RM1 juta gara-gara memfitnah

Anak bintang rock terkenal disaman hampir RM1 juta gara-gara memfitnah

Aktivis kemanusiaan, Fatimah Zaharah Rahim akhirnya mengambil tindakan undang-undang terhadap anak perempuan kepada bintang rock terkenal selepas didakwa memfitnahnya.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan dalam satu kenyataan berkata, anak guamnya menuntut permohonan maaf dan ganti rugi fitnah sebanyak RM900,000 di atas kenyataan fitnah Nabila Huda yang mendakwa anak guamnya menyalah guna barang-barang mangsa banjir,

“Anak guam kami tidak melakukan perbuatan seperi mana yang didakwa Nabila.

“Tindakan aktres itu membuat berita palsu telah membuatkan ramai pengguna media sosial percaya dan memberi kesan kepada Fatimah,” ujarnya kepada mStar.

Menurut Hafidzah, notis tuntutan telah dihantar ke Nabila pada Khamis lalu.

Perkongsian Nabila menimbulkan kebencian masyarakat terhadap Fatimah

Sementara itu, Hafidzah berkata Fatimah mengalami perasaan malu, tekanan emosi dan kesedihan sejak berita itu disebarkan.

Anak guamnya akan menfailkan tuntutan mahkamah sekiranya tiada sebarang permohonan maaf, pembayaran ganti rugi RM 900,000 atau yang setimpal.

Pada 25 Disember lalu, Nabila berkongsi hantaran di media sosial mendakwa Fatimah mengambil kesempatan terhadap bantuan mangsa banjir untuk orang ramai.

Anak guam kami tidak melakukan perbuatan seperi mana yang didakwa Nabila

Nabila Huda didakwa telah menyiarkan kenyataan-kenyataan berbaur fitnah yang membawa maksud yang aktivis tersebut adalah seorang yang bangsat, bodoh, pencuri, mengambil dan memberi barang sumbangan orang lain namun mengakui barangan tersebut adalah daripadanya, mengambil kesempatan ke atas orang lain dan lain-lain kenyataan.

Pada tarikh yang sama, Nabila Huda juga didakwa telah memuat naik gambar aktivis dan menerbitkan satu penyiaran yang mana kenyataan-kenyataan tersebut membawa maksud yang aktivis tersebut telah memberi barang sumbangan yang bukan miliknya namun menyatakan bahawa barang sumbangan tersebut adalah daripada beliau dan mengambil kesempatan ke atas orang lain.

Kenyataan-kenyataan yang didakwa fitnah dan berita palsu tersebut telah dikongsi dan ditonton di pelbagai platform media sosial yang lain termasuk di platform Youtube, laman-laman portal berita dan juga saluran media.

Hantaran tersebut bagaimana pun telah dipadam oleh Nabila.

Sementara itu, usaha mStar untuk mendapatkan komen Nabila Huda masih belum berjaya kerana aktres itu tidak menjawab pangilan telefon dan mesej yang dihantar.

Sumber – MStar