Anda nak tukar kerjaya? Ini 3 soalan perlu dijawab sebelum mula langkah

Anda nak tukar kerjaya? Ini 3 soalan perlu dijawab sebelum mula langkah

 

Anda sedang mempertimbangkan perubahan kerjaya? Anda tidak sendirian.

Tahun 2021 telah menyaksikan perkembangan yang dinamakan ‘The Great Resignation’, di mana 41 peratus pekerja global mempertimbangkan untuk berhenti atau menukar kerjaya pada tahun tersebut, menurut satu kajian Microsoft.

Satu kajian yang lebih baru telah mendedahkan keadaan generasi muda yang memasuki pasaran kerja, di mana Generasi Z dijangka menukar kerjaya sekurang-kurangnya tiga kali sepanjang kehidupan mereka.

Namun, menukar kerjaya mungkin lebih mudah dizahirkan daripada dilakukan, terutamanya bagi wanita.

Kurang keyakinan, ketakutan akan ketidakstabilan kewangan, dan tanggungjawab profesional dan peribadi yang bersaing boleh menyumbang kepada rasa terjebak profesional wanita dan tidak pasti bagaimana untuk menavigasi perubahan.

Cik Olga Valadon, pakar empati korporat dan pengasas konsultan kepemimpinan, strategi, dan budaya Change Aligned dalam satu artikel tulisannya yang disiarkan di majalah Her World mengutarakan tiga soalan bagi anda yang ingin menukar industri, berpindah dari korporat kepada bebas sepenuh masa atau mengejar keusahawanan.

Apakah motivasi anda untuk melakukan perubahan kerjaya ini?

Membuat perubahan kerjaya akan bergantung secara besar-besaran pada motivasi anda.

Ketika saya beralih pada pertengahan kerjaya saya, saya ingin pekerjaan yang lebih mencabar. Saya juga digerakkan oleh trend baru dan profesion yang sedang muncul yang saya ingin terokai.

Pertimbangkan apa yang memotivasikan anda dalam kehidupan profesional anda. Sebagai contoh, adakah anda ingin mendapatkan lebih banyak pendapatan, atau adakah pekerjaan yang sejajar dengan nilai-nilai anda lebih penting daripada bayaran? Adakah fleksibiliti tempat kerja penting bagi anda, atau adakah anda lebih suka kehidupan pejabat 9-5? Adakah anda hidup untuk bekerja, atau bekerja untuk hidup?

Setelah anda dapat mengenal pasti pendorong karier utama anda, anda akan dapat mengaplikasikannya dalam carian anda untuk mencari jalan terbaik yang sesuai dengan anda.

Adakah impian kerjaya anda seimbang dengan realiti?

Anda mungkin terjebak dalam pekerjaan yang anda benci dan tidak pernah melihat diri anda melakukannya pada permulaan. Tetapi berpindah dari, katakanlah, seorang analis data untuk mengejar impian kanak-kanak anda untuk menjadi seorang astronaut, mungkin lebih merupakan impian daripada kemungkinan praktikal.

Walaupun contoh ini mungkin ekstrem, ia membangkitkan soalan penting: adakah perubahan kerjaya anda realistik?

Melakukan penyelidikan terperinci tentang industri/profesi yang anda inginkan adalah penting untuk menentukan sama ada perubahan kerjaya adalah pragmatis. Apakah kemahiran/kelayakan yang diperlukan? Adakah anda mempunyai kemahiran boleh pindah untuk membuka pintu? Adakah anda telah berbincang dengan orang-orang yang kini berada dalam industri itu, mengenai pengalaman mereka dalam dunia pekerjaan sebenar?

Sangat mudah untuk terjebak dalam mentaliti “rumput lebih hijau di seberang sana” jika pemandu utama anda untuk perubahan kerjaya adalah rasa tidak puas dan tidak memuaskan dalam peranan semasa anda. Tetapi menukar kerjaya adalah keputusan besar yang memerlukan banyak usaha dan daya ketahanan. Melakukan penyelidikan untuk memastikan keputusan anda membantu anda berjaya dalam realiti adalah sangat penting.

Bagaimana perubahan kerjaya menjejas perasaan anda?

Kita diajar bahawa emosi di tempat kerja tidak profesional dan sepatutnya ditinggalkan di rumah, tetapi sebenarnya sebaliknya. Emosi adalah bahan bakar sebenar di sebalik kejayaan kerjaya dan perniagaan. Kita tidak boleh hanya mematikan perasaan kita sebaik sahaja kita melangkah masuk ke pintu pejabat, oleh itu, mengambil kira emosi anda semasa membuat keputusan untuk perubahan kerjaya adalah sangat penting.

Pertimbangkan bagaimana pekerjaan semasa anda menjejas perasaan anda. Adakah anda teruja tentangnya atau rasa takut pada permulaan setiap minggu?

Ambil masa sebentar untuk memikirkan dari mana datangnya emosi ini. Adakah tempat kerja atau pekerjaan sebenar anda yang bertanggungjawab atasnya? Apabila situasi di tempat kerja seperti kekurangan kerjasama, konflik, dan tekanan adalah kerap berlaku, orang boleh yakin bahawa mereka tidak lagi menikmati pekerjaan sebenar mereka. Bagaimana perasaan anda terhadap pekerjaan anda jika konteks dan cabaran ini dibuang? Adakah anda masih akan menemui ia menarik? Adakah anda masih ingin melakukan pekerjaan ini jika ia berada dalam persekitaran kerja yang lebih positif?

Jika anda menentukan bahawa pekerjaan anda tidak lagi membuat anda teruja, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan perubahan kerjaya. Walau bagaimanapun, sebelum tergesa-gesa ke landasan kerjaya seterusnya, tanyakan kepada diri anda: “Apa yang saya mahu rasakan selepas perubahan ini?”. Namakan emosi yang anda ingin rasakan. Memahami emosi kita dengan lebih baik membantu kita membuat pilihan yang lebih baik.

Sebagai kesimpulan, perubahan kerjaya adalah satu usaha penting dan bukan sesuatu yang boleh diambil secara tergesa-gesa.

Sebarang keputusan hendaklah berdasarkan keseimbangan antara sebab dan emosi. Fikirkan tentang cara anda ingin bersara, luangkan masa untuk menyelidik pilihan anda dan berbual dengan orang-orang yang mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut.

Ambil kira gaya hidup yang anda inginkan, kemahiran yang anda perlukan, dan persekitaran kerja yang anda sukai. Terakhir tetapi tidak kurang penting, bersedia menerima peluang dan cabaran baru dan bersedia untuk mengambil risiko.