Aneh!!! Jika benar Tun M dan LGE cuba dibunuh, kenapa baru hari ini didedahkan?

Aneh!!! Jika benar Tun M dan LGE cuba dibunuh, kenapa baru hari ini didedahkan?

Pasukan anti-pengganas polis mematahkan rancangan membunuh bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng tahun lepas, kata Penolong Pengarah Unit Cawangan Khas Bahagian Counter Terrorism (E8) Azman Omar.

Bercakap di satu forum maya berkenaan radikalisme dan ekstremisme pagi tadi, Azman berkata individu yang ditangkap juga mengaku merancang untuk menyerang secara bersendirian bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa dan bekas peguam negara Tommy Thomas.

Menurut laporan The Malaysian Insight, individu itu merancang untuk menikam mereka.

“Kami berjaya menghalangnya melakukan jenayah itu pada Jan 2020 beberapa bulan sebelum negara dikenakan perintah sekatan,” katanya di forum anjuran Institut Kajian Tinggi Islam Antarabangsa (IAIS) Malaysia.

Kes itu antara tujuh tangkapan yang dibuat E8 pada 2020, kata Azman, berbanding lebih 10 serbuan dan tangkapan pada 2019, dan 109 serbuan dan tangkapan pada 2018.

Berhubung ancaman militan agama, Azman berkata situasi sekarang terkawal dengan golongan pensimpati kurang dorongan selepas kematian pemimpin IS, Abu Bakar Al-Baghdadi, dan militan warga Malaysia lain.

“Usaha yang pasti gagal bagi mereka,” katanya. – FMT