Aneh!!! Wanita Bersatu berlakon jadi pembangkang, kecam amalan periksa pelajar haid

Aneh!!! Wanita Bersatu berlakon jadi pembangkang, kecam amalan periksa pelajar haid

Wanita Bersatu menggesa siasatan segera diambil mengenai aduan pelajar yang menjalani “pemeriksaan darah haid” sepanjang bulan Ramadan bagi membuktikan kepada guru mereka bahawa mereka sedang haid di samping menyifatkan tindakan tersebut sebagai gangguan seksual dan salah guna kuasa.

Dalam sebuah kenyataan hari ini, exco Srikandi Bersatu Ainie Haziqah berkata bahawa perbuatan itu bermaksud kemaluan pelajar disentuh tanpa izin selain seluar dalam mereka terpaksa dibuka bagi menunjukkan tuala wanita.

“Hakikatnya salah laku yang memalukan ini masih terjadi pada pelajar kita tanpa ada tindakan yang diambil terhadap pelaku perbuatan yang menjijikkan itu,” katanya.

“Kita mesti bersama dalam menghentikan perkara yang sangat mengejutkan masyarakat kita.”

Dalam sebuah bebenang Twitter yang tular, perbahasan mengenai perkara tersebut menjadi perdebatan hangat apabila seorang pengguna lelaki bernama Razif AR Al-Marbawi atau @razif_rahim yang mengakui dirinya adalah seorang guru bertanya dalam catatan Twitter, “apa cadangan untuk memastikn pelajar perempuan tidak menipu dengan haid mereka?”

Akaun itu mendapat respons balas pengguna Twitter lain, antaranya @azizanhariz, yang menjawab, “Selagi kau bukan mak bapak dia orang atau pun tuhan dia orang, kau tak ada hak. End of story. ”

Namun, @razif_rahim membalas ciapan tersebut, “Tapi sebagai cikgu saya ada hak untuk ajar perkara yang betul kepada anak murid saya. end of story.”

Dalam kenyataan yang sama, Ainie turut mengingatkan bahawa trauma daripada pengalaman seperti itu boleh kekal dalam ingatan mangsa dan mampu “merosakkan, dan membuat mangsa trauma, tertekan dan malu”.

“Gangguan seksual tidak boleh berlaku di sekolah.

“Jika ini berlanjutan, ia akan merendahkan tujuan institusi pendidikan,” jelasnya.

Ainie turut memuji mereka yang tampil untuk mendedahkan pengalaman mereka dan menyifatkan tindakan mereka tersebut memerlukan “keberanian yang besar”.

“Suara anda diperlukan bagi memastikan keselamatan pelajar lain di sekolah dan generasi akan datang,” katanya.

Sebelum ini, NGO berkaitan hak wanita All Women’s Action Society (Awam), Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis (Women:girls) dan Sisters In Islam (SIS) dalam kenyataan bersama mengecam tindakan pihak sekolah berasrama yang melakukan pemeriksaan haid terhadap pelajar yang mengakui diri mereka sedang datang haid.

“Insiden yang dilaporkan berlaku di institusi pendidikan – tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah berasrama penuh termasuk Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), universiti – mencerminkan budaya toksik sistematik patriarki, seksisme, gangguan, salah guna kuasa, buli dan kepolisian agama, dengan anak muda bangsa kita di akhir penerimaan,” kata kenyataan tersebut.

Mereka turut memetik laporan guru agama yang mengarahkan pelajar perempuan menyapu tisu atau kapas pada bahagian peribadi mereka untuk menunjukkan bukti darah, atau menarik seluar dalam mereka untuk menunjukkan kepada mereka pembalut untuk memastikan bahawa mereka tidak menggunakan noktah sebagai alasan untuk melewatkan solat .

“Ini adalah perlakuan yang menjijikkan dan kasar yang melanggar fizikal dan batas peribadi tanpa persetujuan, malah lebih teruk lagi kerana kebanyakan mangsa berada di bawah umur ketika kejadian ini berlaku.

“”Di bawah Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 dan perbuatan mengganggu kesantunan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan, kes-kes ini boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah dan boleh dihukum oleh undang-undang,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

“Dengan melakukan tindakan tersebut atau membiarkan tindakan tersebut dilakukan oleh guru / warden / pengetua, pihak berkuasa sekolah di Malaysia mengajar semua pelajar adalah OK untuk mencabul tubuh badan orang lain tanpa persetujuan mereka dan memperlakukan mereka tanpa rasa hormat atau maruah,” katanya lagi. – MN