Annuar Musa terus berdiam diri selepas dikaitkan dengan isu penjualan Menara KL kepada Hydroshoppe

Annuar Musa terus berdiam diri selepas dikaitkan dengan isu penjualan Menara KL kepada Hydroshoppe

Dunia maya sekali lagi digemparkan demgan berita penjualan Menara KL kepada Hydroshoppe Sdn Bhd. sejurus sebelum parlimen dibubar Oktober lepas.

Menurut maklumat yang didedahkan seorang pemilik akaun FB bernama Adrian Lim Chee Enn itu, kejadian didakwa berlaku sewaktu Tan Sri Annuar Musa memimpin Kementerian Komunikasi dan Multimedia.

MENARA KL DIJUAL SECARA SENYAP-SENYAP

Konsesi dan hak ke atas mengurus Menara KL adalah suatu perniagaan yang dimiliki oleh Telekom Malaysia Berhad melalui anak syarikatnya Menara KL Sdn Bhd.

Ianya bukan suatu perniagaan yang merugikan, tetapi suatu perniagaan yang menjana keuntungan bersih berpuluh-puluh juta ringgit setiap tahun kepada Telekom Malaysia Berhad.

Contohnya pada tahun 2019 (sebelum Covid-19), keuntungan bersih yang dicatat oleh Menara KL Sdn Bhd melalui konsesi dan hak mengurus Menara KL ialah sebanyak RM20 juta.

Pada tahun 2018, Menara KL mencatat keuntungan bersih sebanyak RM25 juta.

Oleh kerana perniagaan mengurus Menara KL ini membawa keuntungan kepada Menara KL Sdn Bhd, ianya juga membawa keuntungan kepada Telekom Malaysia Berhad.

Maka secara langsungnya ia juga membawa keuntungan kepada negara Malaysia dan rakyat Malaysia kerana Telekom Malaysia Berhad adalah syarikat yang dimiliki oleh Kerajaan Malaysia dan orang awam.

Yang peliknya, pada 31 Oktober 2022, iaitu tarikh selepas Parlimen dibubar, 10 juta saham yang dimiliki oleh Telekom Malaysia Berhad dalam Menara KL Sdn Bhd telah dipindahkan secara senyap-senyap kepada Hydroshoppe Sdn Bhd.

Entah siapalah Hydroshoppe Sdn Bhd ini.

Tetapi semakan SSM mendapati bahawa Hydroshoppe Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang bermasalah dan hampir dinyahsenaraikan dari SSM kerana gagal membuat perisytiharan dan pemfailan mengikut jadual.

Ianya bermasalah dan sedang dalam proses dibuang, tetapi PN telah membuat keputusan untuk menyalur keuntungan bersih berpuluh-puluh juta ringgit setahun dari akaun bank Telekom Malaysia Berhad kepada akaun bank sebuah syarikat yang bermasalah.

Secara ringkasnya, berpuluh-puluh juta ringgit keuntungan bersih yang pada asalnya sedang dinikmati oleh Telekom Malaysia Berhad (negara dan rakyat) telah diserah kepada beberapa orang insan terpilih (Hydroshoppe Sdn Bhd).

Berpuluh-puluh juta ringgit ini pada asalnya sedang dinikmati oleh rakyat Malaysia melalui pemilikan saham Telekom Malaysia Berhad, pembinaan menara telco, perkembangan jaringan komunikasi di kawasan-kawasan desa dan sebagainya.

Tetapi tiba-tiba dihentikan dan disalurkan kepada beberapa orang insan terpilih dalam Hydroshoppe Sdn Bhd.

Maka rakyat marhaen tidak akan merasai limpahan nikmat berpuluh-puluh juta ringgit tersebut di masa akan datang.

Sebaliknya beberapa insan terpilih dalam Hydroshoppe Sdn Bhd sahaja yang akan menikmati berpuluh-puluh juta ringgit tersebut.

Sebab apakah perkara ini boleh berlaku ketika Annuar Musa menjadi Menteri Komunikasi?

Adakah Annuar Musa yang kini bersama PN terlibat dalam usaha meminggirkan Melayu marhaen daripada menikmati limpahan keuntungan Menara KL?

Dalam siaran terbaru FBnya, Adrian berjanji akan mendedahkan bahagian kedua yang lebih ‘detail’ terhadap isu yang sedang viral itu.

Sementara itu, Annuar Musa yang begitu ghairah mengadakan sidang media mempromosi NGO Muafakat Nasional yang diasaskannya kebelakangan ini dilihat mengambil sikap berdiam diri dari mengulas isu tersebut.