Anwar dituduh langgar larangan ceramah politik di masjid, rupanya ini penjelasan sebenar

Anwar dituduh langgar larangan ceramah politik di masjid, rupanya ini penjelasan sebenar

 

Seorang pengguna media sosial Twitter telah melemparkan dakwaan tidak berasas kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berbekalkan sekeping gambar, individu berkenaan menuduh Anwar melanggar larangan untuk menyampaikan ceramah politik di dalam masjid.

Tanpa usul periksa, gambar Anwar yang sedang berucap di rumah ibadah itu ditularkan demi memberi imej negatif kepada pemimpin tersebut.

Semakan terhadap gambar yang ditularkan itu mendapati majlis tersebut tidak dianjurkan di Malaysia sebaliknya di Kemboja.

Tidak menyampaikan ceramah politik, pemimpin Pakatan Harapan (PH) itu sebenarnya menghadiri majlis berbuka puasa di Phnom Penh.

Dihoskan sendiri oleh perdana menteri negara tersebut, Hun Sen, Majlis Iftar Khas itu diadakan di Masjid Al Serkal, Kemboja.

Setelah selesai majlis iftar, Ahli Parlimen Tambun itu turut menunaikan solat tarawih di masjid tersebut bersama jemaah yang hadir.

Sehubungan dengan itu, rata-rata pengguna Twitter berang dengan tindakan individu tersebut yang menyebar fitnah tanpa usul periksa.

“Jual nama Allah tetapi sendiri paling kuat fitnah. Sekeji-keji perbuatan dibulan mulia,” komen seorang pengguna.

“Kau tak semak dulu fakta ke? Kau ni memang katak bawah tempurung. Ini PMX masa lawatan ke Kemboja lah.” Kongsi pengguna lain.