Atasi masalah tahi cicak tepi tingkap, hanya guna 3 bahan ini saja

Atasi masalah tahi cicak tepi tingkap, hanya guna 3 bahan ini saja

 

Kadang kala, ketika mengemas kediaman, aspek yang sering mencabar adalah membersihkan najis atau tahi cicak.

Melihat tahi cicak yang berselerak di sekitar tepi tingkap dan perabot berhampiran dinding boleh merosakkan mood serta mengurangkan estetika dekorasi rumah.

Masalah ini sebenarnya boleh diatasi dengan petua mudah yang dikongsikan oleh Roslina Hashim. Hanya menggunakan 3 bahan yang ada di dapur sahaja.

Berikut antara perkongsian tersebut yang boleh dicuba!

TIP ATASI MASALAH TAHI CICAK

“EUWW! GELI SANGAT BILA TENGOK TAIK CICAK BERTABURAN KAT TEPI TINGKAP, KAT LANTAI. KAK INA MEMANG GELI DENGAN CICAK. TAPI, TIAP KALI BALIK KAMPUNG, KENA CUCI TAIK CICAK.”

“BIASA LAH RUMAH KAMPUNG BANYAK CICAK. PASANG PERANGKAP PUN TAK PUPUS. ADA JE YANG DATANG MENGUNJUNG. TAK MAU BERPERANG DENGAN CICAK, LEBIH BAIK CARI JALAN ELAK DARI CICAK BUAT ONAR DI TEPI TINGKAP DAN LANTAI. KITA BUAT SPRAY PENGHALAU.”

Bahan-Bahan:

1/3 Cuka makan
1/3 Air
1/3 Cecair pencuci pinggan

Atasi Masalah Tahi Cicak Tepi Tingkap, Halau Guna 3 Bahan Ini!

Cara Membuat:

Campurkan semua bahan-bahan ni. Spray je kat kawasan yang biasa kena onar dan tempat persembunyian cicak. Boleh juga spray untuk halau semut.

Semoga panduan ini membantu anda mengatasi masalah tahi cicak di rumah dengan lebih efektif dan semoga berhasil menjaga keindahan serta kenyamanan kediaman!