Azmin tetap ‘cool’ di sebalik tular laporan Genting HK muflis

Azmin tetap ‘cool’ di sebalik tular laporan Genting HK muflis

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali hari ini melaungkan keyakinan bahawa kecairan dan pertumbuhan ekonomi negara tidak sedikit pun akan terjejas meskipun selepas Genting Hong Kong diisytiharkan muflis baru-baru ini.

Menurut laporan FMT, tiga bank Malaysia dinamakan sebagai antara pemiutang tidak bercagar utama Genting Hong Kong dengan gabungan pendedahan sebanyak USD600 juta (RM2.5 bilion).

“Maybank telah mengeluarkan kenyataan menyatakan ia tidak akan menjejaskan kekuatan kewangan bank itu. Saya fikir Kementerian Kewangan (MOF) akan memantau keadaan itu dengan teliti.

“Bagaimanapun, setakat ini berdasarkan kenyataan yang diberikan oleh Maybank, ia tidak memberi impak kepada kecairan kita dan saya fikir Bank Negara Malaysia (BNM) dan MOF akan mengambil langkah untuk memastikan kecairan dalam negara akan terus kukuh,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Selangor di sini, hari ini.

Beliau berkata, pada amnya, Bank Dunia telah menyemak semula prestasi pertumbuhan ekonomi Malaysia pada tahun ini yang agak baik.

“Dengan angka terkini yang dikeluarkan oleh Bank Dunia, kami menjangka untuk mencapai pertumbuhan sebanyak 5.8% dan ini juga sejajar dengan unjuran oleh MOF dan BNM Malaysia yang mengunjurkan pertumbuhan antara 5.5 dan 6.5% pada 2022 yang ternyata merupakan prestasi yang lebih baik berbanding 2021 sebanyak 3.3%,” katanya.

Mengenai dokumen analisis kos-faedah (CBA) untuk ratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP), Azmin berkata, kementeriannya sedang meneliti dapatan laporan itu.

“Saya akan membentangkan dapatan laporan ini kepada Kabinet dengan harapan pada akhir Februari ini untuk mendapatkan mandat daripada Kabinet dan kami akan memaklumkan dapatan CBA berkenaan CPTPP kepada umum.

“Kami menjangka untuk meneruskan perbincangan mengenai perkara ini dengan pihak berkepentingan untuk memastikan semua pihak memahami kewajipan sektor swasta dan awam berkaitan CPTPP dan apakah faedahnya dan kami menjangka untuk memuktamadkan proses ini pada suku ketiga tahun ini, ” katanya.