Bagaikan Covid-19 telah lenyap, kehidupan rakyat negara kita kembali seperti asal

Bagaikan Covid-19 telah lenyap, kehidupan rakyat negara kita kembali seperti asal

Walaupun gelombang ketiga wabak Covid-19 di Malaysia masih belum reda, rakyat Malaysia sudah kerap keluar dari kediaman mereka lebih kerap berbanding waktu lain sepanjang perintah kawalan pergerakan (PKP) yang mula dilaksanakan pada 18 Mac tahun lalu.

Data pergerakan telefon bimbit menunjukkan bahawa pada akhir bulan Mac, kadar pergerakan di luar rumah hanya dua peratus di bawah tahap yang biasanya dilihat sebelum wabak.

Peningkatan pergerakan itu berlaku hanya beberapa minggu sebelum Malaysia mula melihat kes kembali meningkat baru-baru ini.

Data tersebut disusun oleh Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan (IHME) yang terletak di University of Washington, Seattle, Amerika Syarikat, dan berdasarkan data pergerakan tanpa nama dari Google, Facebook dan Apple.

Organisasi teknologi ini telah mengumpulkan data lokasi tanpa nama daripada pengguna mereka dan memberikannya kepada penyelidik dan pembuat dasar untuk membantu respons Covid-19 mereka.

Data lokasi digunakan sebagai kayu ukur tidak langsung sejauh mana penjarakan sosial – yang merupakan langkah pencegahan utama wabak ini – diamalkan.

Menurut data IHME, pergerakan turun menjadi serendah 44 peratus di bawah tahap normal berikutan pengenalan PKP kedua di beberapa negeri dan wilayah pada Januari tahun ini, kerana wabak itu mengancam akan melumpuhkan sistem penjagaan kesihatan Malaysia.

Namun, PKP secara perlahan-lahan dilonggarkan, dengan satu per satu sektor ekonomi dibenarkan meneruskan operasi.

Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob mengatakan ini dilakukan untuk mencapai keseimbangan antara melindungi kesihatan rakyat dan ekonomi.

 

Setakat 14 Februari, pergerakan berdasarkan data telefon bimbit mulai meningkat dalam beberapa minggu seterusnya, hanya beberapa hari sebelum had perjalanan 10 kilometer ditamatkan kerana “lebih banyak aktiviti dan perniagaan telah kembali beroperasi”, dan had itu tidak lagi dianggap “relevan”.

Ini juga bertepatan dengan penurunan jumlah kes yang berterusan – hanya 2,464 kes yang dilaporkan pada 14 Februari, berbanding dengan 5,728 kes pada 30 Januari.

Nombor kebolehjangkitan (Rt) Covid-19 pada hari itu adalah 0.89, menurut data Kementerian Kesihatan.

Rt adalah ukuran jangkitan penyakit. Rt 1.00 menunjukkan peningkatan jumlah kes yang berterusan, sementara angka melebihi 1.00 menunjukkan wabak merebak dengan kadar cepat.

Pergerakan meningkat dari 41 peratus di bawah normal pada 14 Februari hingga 23 peratus di bawah normal pada akhir bulan. Ia terus meningkat hingga hanya dua peratus di bawah tahap normal berdasarkan data terkini yang tersedia pada 31 Mac, di mana ia masih berada di aliran menaik, tanpa tanda-tanda akan perlahan.

Sebagai perbandingan, pada pertengahan tahun lalu ketika Malaysia mempunyai kes Covid-19 yang lebih sedikit, pergerakan masih tujuh peratus di bawah tahap sebelum pandemik melanda.

Namun, pada akhir Mac tahun ini, jumlah kes aktif mula meningkat semula dan Rt mencapai 1.00 pada 25 Mac untuk pertama kalinya sejak 4 Februari.

Seperti semalam, kes baru terus mengatasi kadar pemulihan, dengan 1,317 kes baru dikesan dan Rt 1.07, menambah tekanan kepada sistem penjagaan kesihatan Malaysia.

 

Sementara itu, laporan pergerakan mingguan Google memberikan gambaran mengenai jenis tempat yang dikunjungi oleh rakyat Malaysia.

Ia menunjukkan bahawa pergerakan dalam kategori “kediaman” menurun sejak awal tahun ini, sedangkan semua kategori lain berada pada pola menaik hingga 7 April.

Orang ramai menghabiskan lapan peratus lebih banyak masa di rumah berbanding dengan tahap sebelum pandemik pada 7 April, menurut data pergerakan Google yang dikumpulkan oleh laman web Our World in Data, yang merupakan penurunan dari 21.43 peratus pada 14 Februari.

Sebaliknya, kedai runcit dan farmasi melihat peningkatan jumlah kunjungan, hingga 9.29 peratus melebihi tahap sebelum pandemik.

Premis runcit dan rekreasi, tempat kerja, taman, dan stesen transit juga menyaksikan peningkatan kunjungan sejak pertengahan Februari, walaupun masih di bawah tahap sebelum pandemik.

Untuk rekod, data pergerakan Google mengukur kategori “kediaman” mengikut jumlah masa yang dihabiskan di tempat tersebut oleh pengguna Peta Google yang telah bersetuju untuk berkongsi data mereka, sementara semua kategori lain diukur dengan jumlah kunjungan pengguna ke tempat berkenaan.

Oleh itu, data kediaman tidak dapat dibandingkan secara langsung dengan kategori lain.

Data yang disediakan dalam Our World in Data juga dalam purata selama tujuh hari untuk menghaluskan kenaikan dan penurunan mendadak data secara berbanding dengan data mentah Google. – MK