Bagaikan tidak serik menfitnah, warganet luah meluat dengan tohmahan terbaru Ali Puteh terhadap balu arwah abang sendiri

Bagaikan tidak serik menfitnah, warganet luah meluat dengan tohmahan terbaru Ali Puteh terhadap balu arwah abang sendiri

Pelawak Ali Puteh sekali lagi tampil dengan kontroversi terbaru melibatkan isteri arwah abangnya, apabila meluahkan rasa kecewa selepas pendedahannya mengenai penemuan beberapa barang mencurigakan seperti taburan garam kasar, daun bidara dan bangkai haiwan di kediaman milik Allahyarham Abam menjadi bahan sindiran netizen.

Memetik perkongsian portal Mstar, Ali atau Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, 34, berkata, masyarakat boleh mungkin boleh menjadikan ia sebagai perkara lawak memandangkan ia tidak berlaku ke atas diri mereka.

“Bergelak ketawalah dengan sindiran komen taburan garam limau dan bangkai itu sebagai mainan. Ada yang mengejek ini sebagai jenaka. Ada yang komen ini rekaan. Siap tulis jangan lupa tambah garam dalam masakan.

“Tak kena pada anda semua, kalau kena pada yang komen itu semua tahulah. Baru tahu apa yang kami sekeluarga rasa, ini barang jangan dibuat main,” katanya.

Ali luahkan kekecewaan yang berlaku.

Dalam pada itu, Ali memberitahu dia juga telah ‘memulangkan’ semula barang berkenaan kepada pemiliknya.

Malah dia turut berharap agar dosa pemilik barangan yang dihantar ke rumah berkenaan diampunkan.

“Pada si penabur barang-barang itu, jangan risau kita dah pulangkan barang kamu. Kita tak berminat dengan barang kamu. Semoga Allah berikan keampunan dengan apa yang telah dilakukan.

“Handal dengan ilmu Allah berikan untuk bantu orang, bukan handal dengan ilmu aniaya orang,” katanya lagi.

Kemelut Ali dan juga Hidayah bermula sejak Abam meninggal dunia.

Terdahulu, balu kepada Abam iaitu Norhidayah Mohd Ali berkunjung ke kediaman yang pernah dia bersama Allahyarham tinggal di Gombak selepas tiga tahun pemergian pelawak berkenaan.

Bagaimanapun kata Hidayah, kunjungan ke rumah tersebut tidak disambut dengan baik oleh keluarga suaminya apabila kedatangannya tidak diendahkan meskipun beberapa kali memberi salam.

Untuk rekod, pada Mei 2020, Hidayah memfailkan saman fitnah terhadap Ali berhubung kenyataan dibuat pelawak tersebut menerusi Instagram miliknya yang antara lain menggambarkan dia sebagai seorang tidak bertanggungjawab.

Menerusi perkongsian tersebut, Ali didakwa menuduh Hidayah sebagai seorang isteri yang jahat serta tamakkan harta pusaka suaminya.

Hidayah menang kes saman fitnah yang difailkan.

Saman dengan jumlah terkumpul mencecah RM900,000 itu difailkan Hidayah kira-kira 15 hari selepas Abam meninggal dunia.

Setelah dua tahun turun naik mahkamah, Hidayah menang dalam kes saman fitnah yang difailkan terhadap adik iparnya itu.

Ali pula diperintahkan membayar ganti rugi kepada Hidayah sebanyak RM60,000.
Untuk rekod, pelawak Abam Bocey meninggal dunia pada 10 Februari 2020 akibat demam panas.