Banduan akhir di penjara Singapura diberikan kesempatan untuk bergambar sebagai kenangan terakhir sebelum dihukum gantung

Banduan akhir di penjara Singapura diberikan kesempatan untuk bergambar sebagai kenangan terakhir sebelum dihukum gantung

 

Banduan akhir Nazeri Lajim kelihatan tenang dan tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda dia akan digantung, malah sempat mengangkat tangan sambil memberi isyarat “V” ketika memakai baju bercorak putih.

Gambar yang diambil beberapa hari sebelum hukuman mati di Penjara Changi Singapura itu, adalah antara kenangan terakhir keluarga Lajim terhadap lelaki berusia 64 tahun itu, yang dijatuhi hukuman mati atas tuduhan mengedar dadah.

Pegawai penjara republik itu menawarkan penggambaran sebelum banduan dijatuhi hukuman gantung, menyediakan beberapa “props” seperti kerusi dan barangan lain.

“Apabila saya melihat gambarnya dia (seorang) lelaki yang sangat sihat, dia sangat tampan… wajahnya bersinar,” kata adiknya Nazira Lajim Hertslet kepada AFP.

“Saya sangat kecewa… bahawa dia dihukum gantung begitu sahaja.”

Singapura mengenakan hukuman mati bagi sebahagian besar penjenayah, termasuk pembunuhan dan beberapa bentuk penculikan.

Republik itu juga mempunyai beberapa undang-undang anti dadah yang paling kejam di dunia: mengedar lebih 500g ganja boleh dijatuhi hukuman mati.

Tiga belas orang telah dijatuhi hukum gantung sejak kerajaan meneruskan hukuman mati berikutan penangguhan selama dua tahun sewaktu pandemik Covid-19.

Dalam program yang mula diperkenalkan pada 1990-an, mereka ditawarkan pilihan untuk bergambar sebelum kematian mereka.

‘Agak kejam’ 

Biasanya diambil dengan latar belakang berbunga hijau pucat, foto itu memberi gambaran sekilas tentang hari-hari terakhir mereka yang dihukum.

Perkhidmatan Penjara Singapura berkata penyertaan dalam program itu adalah secara sukarela, dan penggambaran foto “membolehkan ahli keluarga menyimpan gambar terbaru insan tersayang mereka”.

Saudara mara, bagaimanapun, melahirkan perasaan bercampur-baur tentang amalan itu.

“Sebenarnya adalah agak kejam untuk melakukan perkara itu, untuk mengambil gambar pada hari-hari terakhirnya,” kata Hertslet sambil menunjukkan bahawa banduan mungkin sudah mengetahui itu adalah kali terakhir mereka bergambar.

“Tetapi sekurang-kurangnya kami dapat menyimpan gambar terakhirnya untuk dijadikan kenangan,” tambahnya.

Nazeri dijatuhi hukuman gantung tahun lepas kerana mengedar lebih 33g heroin.

Gambar lain yang masih disimpan adinya itu adalah ketika dia memakai jubah berwarna putih, dengan tangannya digenggam di hadapan, sambil melihat ke arah kamera.

Sedikit ‘bertimbang rasa’ 

Sedikit maklumat tersedia secara umum tentang banduan akhir di Singapura.

Transformative Justice Collective (TJC), yang menyediakan sokongan kepada keluarga banduan akhir dan peguam bela untuk memansuhkan hukuman mati, menganggarkan kira-kira 53 banduan berada dalam senarai hukuman mati, dengan majoritinya disabitkan atas kesalahan dadah.

Pihak berkuasa biasanya memberitahu banduan dan keluarga mereka kira-kira seminggu sebelum hukuman mati dijalankan.

Ketika itu, banduan dibenarkan untuk menerima pelawat setiap hari, tetapi mereka dipisahkan oleh tetingkap kaca dan tiada sentuhan fizikal dibenarkan, menurut TJC.

Kaunselor mengikut agama juga disediakan.

Kokila Annamalai, seorang aktivis TJC, berkata penggambaran itu adalah satu percubaan “untuk memberikan pertimbangan” kepada hukuman mati.

Katanya, dalam sesi bergambar, banduan boleh melakukan “pose” tertentu atau memakai pakaian yang bermakna kepada ahli keluarga.

“Jadi, saya rasa gambar itu juga seperti surat cinta kepada mereka.”

‘Setiap malam menangis’ 

Kumpulan hak asasi manusia, termasuk Amnesty International, telah lama menggesa Singapura untuk menghapuskan hukuman mati, tetapi kerajaan republik itu menegaskan ia adalah pencegahan yang berkesan terhadap aktiviti jenayah.

Tangaraju Suppiah, warga Singapura berusia 46 tahun, dijatuhi hukuman gantung pada April kerana bersubahat menyeludup 1kg ganja.

“Setiap malam saya menangis dan setiap malam saya memikirkannya,” kata kakaknya Leelavathy Suppiah kepada AFP.

Katanya, Tangaraju pada mulanya enggan melakukan penggambaran, tetapi mengalah selepas keluarga memujuknya.

Leelavathy telah membingkaikan gambar dia tersenyum, memegang ibu jari dan jari telunjuknya dalam bentuk hati – “pose” yang dipopularkan oleh bintang K-pop.

“Saya sangat gembira apabila saya melihat gambar-gambar itu. Sekurang-kurangnya dia ada dalam gambar itu,” katanya kepada AFP.

“Ini adalah gambar ahli keluarga kami yang semua orang suka kerana dia tersenyum,” tambahnya.

Namun, dia tertanya-tanya apa yang ada dalam fikiran adiknya pada hari-hari terakhirnya.

“Mereka tahu mereka akan mati,” katanya.

“Ia kejam, anda tahu?”

Kasut putih 

Keluarga Kalwant Singh pula membelikannya sepasang kasut putih, yang dipakai bersama kemeja-T dan seluar sukan dalam gambar yang memperlihatnnya menguntum senyuman lebar.

Sonia Tarlochan Kaur, adik perempuan warga Malaysia berusia 31 tahun itu, memberitahu AFP dia hanya mendapat masa kira-kira setengah jam semasa sesi penggambaran untuk memakai kasut itu, lalu berlari mengelilingi blok sel untuk memanfaatkan sepenuhnya.

Selepas hukuman mati Kalwant dijatuhkan kerana penyeludupan heroin tahun lepas, Sonia berkata dia tidak sanggup untuk melihat gambar-gambar itu.

“Mereka boleh memberi saya masa setengah jam untuk memeluknya dengan erat.”