Bapa Mas Idayu meninggal dunia – “Syukur dapat tatap wajah abah buat kali terakhir”

Bapa Mas Idayu meninggal dunia – “Syukur dapat tatap wajah abah buat kali terakhir”

Penyanyi dangdut terkenal, Mas Idayu memaklumkan bapanya, Mesnun Hassan telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Kota Tingga Johor, Selasa lalu.

Menurut laporan mStar, difahamkan insan tersayangnya itu mengalami sesak nafas dan lemah sebelum mendapatkan rawatan di hospital.

Tidak lama mendapat rawatan, bapanya itu telah disahkan meninggal dunia namun, dia bersyukur dapat melihat wajah terakhir bapanya sebelum dikebumikan.

“Pada Isnin malam saya dah dapat dimaklumkan yang abah saya kritikal dan telah di bawa ke Hospital Kota Tinggi. Ketika itu saya sepatutnya menjalani rakaman lagu bersama Ajai.
“Ketika saya sedang bersiap untuk pulang ke kampung, pukul 12.30 pagi saya dapat berita yang abah saya telah tiada. Saya terkejut dengan berita itu sehingga muntah sebelum bergerak ke Kota Tinggi dan tiba di Johor kira-kira jam 7 pagi.
“Alhamdulillah, saya sempat menatap abah buat kali terakhir. Wajah abah bersih sangat dan dia kelihatan tersenyum. Seisi keluarga pun ada di sisinya sebelum dikebumikan,” katanya.

Bukan itu sahaja, Mas Idayu mendedahkan bapanya sebelum ini terpaksa menggunakan kerusi roda kerana menghidap penyakit kencing manis dan sakit tua.

Namun begitu, penyanyi yang berusia 51 tahun itu sempat berjumpa dengan bapanya sebelum bekerja menjadi juri tetap di sebuah program televisyen.

Bahkan, dia turut berpeluang menguruskan pengebumian serta sempat meminta ampun kepada bapanya.

“Sebelum mulanya rancangan Famili Duo saya ada balik sendiri. Saya sempat mengurusakn abah saya termasuk memandikan dan membantu menguruskan dia saat membuang air. Walaupun dia malu dengan anak-anak tapi saya bertegas nak uruskan dia juga masa itu.
“Masa saya nak balik saya sempat tanya abah maafkan Ayu tak? Dia cakap dia maafkan dan sempat cium saya. Itu kali terakhir saya jumpa dia dan menjadi kenangan indah buat saya,” jelasnya lagi.