Bapa mengamuk, ibu pula sampai demam terkejut anak darjah 3 terima surat cinta lukisan adegan ranjang dan diintai pelajar lelaki di tandas

Bapa mengamuk, ibu pula sampai demam terkejut anak darjah 3 terima surat cinta lukisan adegan ranjang dan diintai pelajar lelaki di tandas

Baru berusia sembilan tahun, namun tindakan seorang budak lelaki menghantar surat cinta kepada kanak-kanak perempuan lengkap dengan lukisan pasangan di ranjang menimbulkan kerisauan ibu bapa.

Manakan tidak, lukisan sensitif seperti itu dilakar murid sekolah rendah yang pastinya masih belum tahu menilai baik buruk sesuatu perkara.

Menerusi video berdurasi 26 saat itu, si ibu yang hanya ingin dikenali sebagai Kak Long mendedahkan surat cinta disulami lukisan ‘lucah’ yang diterima anaknya, Mia, dan berharap ia menjadi iktibar kepada ibu bapa lain supaya sentiasa memantau tindak-tanduk anak-anak.

Baginya, kanak-kanak di usia itu mungkin tidak faham apa yang dilukis, oleh itu ibu bapa seharusnya memainkan peranan dengan menerangkan perkara sebegitu selain berpandangan ia tidak boleh disembunyikan seperti zaman dahulu.

Berkongsi kisah bagaimana dia mengetahui perkara itu kepada mStar, ujar Kak Long, sudah menjadi rutin harian anaknya bercerita tentang apa yang terjadi di sekolah.

“Mia beritahu ‘mummy, kakak dapat surat daripada Anaqi’. Saya terus tanya ‘Anaqi satu kelas dengan kakak?’. Dia angguk, kemudian terus cakap Anaqi pesan jangan bagitahu mummy dan buka bila sampai rumah.

“Bila dapat tahu dia dapat surat saya terus bergurau ye la first time dapat surat kan sebab kita pun dulu ada juga surat-surat macam ni.

“Muka pertama dan kedua saya anggap benda tu satu gurauan tapi bila nampak lukisan tu saya terkejut sangat.

Actually gambar pertama tu lukisan Mia sedang buang air kecil di toilet dan Anaqi intai Mia dari pintu toilet. Saya terus tanya Mia ‘kakak kalau pergi toilet tak tutup pintu ke?’ Dia jawab tutup dan kata jarang pergi tandas sekolah kecuali kalau tak tahan sangat sebab memang jadi tabiat dia tak membuang di toilet yang tak biasa.

Lukisan Mia sedang buang air kecil di toilet dan diintai Anaqi.

Lukisan Mia sedang buang air kecil di tandas dan diintai Anaqi.

“Gambar kedua, lukisan Mia dan Anaqi atas katil berdua dalam posisi bercium,” katanya yang terus demam selepas melihat surat cinta lucah berkenaan.

Tidak hanya pejam mata dengan situasi yang berlaku itu, dia memaklumkannya kepada guru kelas anaknya selepas berbincang bersama suami.

“Sampai rumah saya terus beritahu abi Mia pasal surat tu dan respons dia sama macam saya mula-mula boleh melawak lagi tapi bila nampak gambar tu terus Abi dia mengamuk.

“Kami berdua sepakat untuk memberitahu perkara ni pada guru kelas Mia dan cikgu dia akan panjangkan isu ini ke pihak pengurusan sekolah.

Lukisan kedua memaparkan adegan kedua-dua mereka berada di atas katil dan bercium.

Lukisan kedua memaparkan adegan kedua-dua mereka berada di atas katil dan bercium.

“Saya akan follow-up terus tentang isu ini sehingga ada jaminan yang perkara ni takkan berulang pada Mia atau pelajar lain. Saya minta cikgu sendiri beritahu parents Anaqi tentang perkara ni.

“Saya ada terpikir untuk terus berhubung dengan parents Anaqi tapi saya risau penerimaan mereka dan mungkin akan jadi satu salah faham antara kami. Jadi jalan terbaik adalah melibatkan pihak sekolah yang selalu ada dengan anak-anak di sekolah,” ujarnya.

Kak Long juga memaklumkan yang Mia tidak akan ditukarkan ke sekolah lain kerana yakin perkara seumpama itu juga berlaku di sekolah lain tetapi tidak didedahkan.

Antara komen netizen berhubung isu berkenaan.

Antara komen netizen berhubung isu berkenaan.

Menurutnya lagi, tujuan utama dia memuat naik video yang mendapat lebih satu juta tontonan itu adalah untuk membuka mata ibu bapa yang lain bahawa perkara yang dilakukan Anaqi wujud dalam kalangan kanak-kanak.

“Zaman teknologi ini kadang kala ibu bapa memberikan telefon kepada anak-anak supaya mereka leka dan tidak mengganggu kerja harian. Ada juga yang memberi telefon atas sebab tak boleh menolak permintaan anak-anak.

“Saya sendiri kadang-kadang risau bila anak-anak selalu dengan telefon, apa yang saya buat ialah mengehadkan masa mereka bersama gajet itu dan kalau mereka gunakan sekali pun saya ada untuk perhatikan mereka.

“Nasib saya baik sebab bekerja sendiri jadi boleh urus jadual harian saya, tapi parents yang keluar bekerja tu bagi saya adalah sangat-sangat perlu untuk sentiasa berkomunikasi dengan anak-anak dan terangkan apa yang tidak boleh atau dilarang dilakukan ketika masih kecil,” jelasnya lagi.

Mia mempunyai lesung pipit dan berkulit putih sejak bayi.Mia mempunyai lesung pipit dan berkulit putih sejak bayi.

Mengakhiri perbualan, Kak Long menyatakan yang Mia memang ada peminat sejak dari darjah satu malah budak lelaki yang meminati anaknya itu sanggup tunggu di hadapan pagar sekolah semata-mata nak ucapkan ‘bye’.

Katanya, kecomelan Mia yang berkulit putih, mempunyai lesung pipit dan tinggi membuatkan anaknya itu pernah dilamar untuk jadi model tetapi dia menolaknya.