Bau ketiak suami didakwa boleh bantu kurangkan tekanan, lancarkan aliran haid isteri

Bau ketiak suami didakwa boleh bantu kurangkan tekanan, lancarkan aliran haid isteri

 

Biar macam mana masam pun bau ketiak suami tu, rupanya ada bagus dibuat cium. Bau ketiak suami banyak memberi manfaat kepada isteri, rugi kalau anda tak gunakan sebaik mungkin. Bau ketiak suami dapat menjadi penawar kepada tekanan yang anda alami.

Sebuah kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh bahagian biologi manusia di University Pensylvania dahulu membuktikan bahawa peluh lelaki dapat membantu mengurangkan tekanan dan melancarkan aliran hadi. Pelik, tapi benar!

Satu kajian pernah dibuat, bau ketiak lelaki ‘diproses’ daripada mereka yang tidak menggunakan wangian pada bahagian bawah lengan. Kaedah ini dilakukan untuk membuktikan kenyataan deria bau wanita boleh tertarik dengan bau lawan jantina.

Dalam penyelidikan itu, wangian tersebut disapukan pada bibir sekumpulan wanita berusia 25-45 tahun dan mereka tidak diberitahu bahawa ia adalah bau lelaki.

Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita-wanita terbabit diukur dan penemuannya sangat menakjubkan! Rata-rata mereka bertambah ceria dan mengurangkan ketegangan yang mereka alami sebelum itu.

Selain itu, sebuah bancian yang dibuat ke atas 10 ribu pasangan berkahwin (mengikut sumber kajian MOHEMA) mendapati hanya 45% isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami, itupun kebanyakannya selama tiga tahun pertama perkahwinan sahaja. Hanya 21.7 peratus didapati masih bermanja tidur bawah ketiak suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.So sweet!

Sebenarnya hormon bau yang dikeluaran dari ketiak suami dapat membantu mengaktifkan hormon isteri sehingga mereka berasa damai dan tenang. Ia adalah petanda bahawa bau phero suami sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon si isteri.

Dalam kajian tersebut juga mendapati isteri yang tidur atas lengan suami akan tidur lena. Isteri yang suka mencium bau ketiak suami juga akan lambat menjadi tua.

Pesanan buat suami, jangan cukur bulu ketiak sehingga licin, biarkan sedikit bulu ada di situ kerana ia merupakan ajen penyebar bau phero yang disenangi wanita.