Bekas koperal, isteri dicekup dalang edar ganja RM1.13 juta

Bekas koperal, isteri dicekup dalang edar ganja RM1.13 juta

Seorang bekas anggota polis berpangkat Koperal ditahan bersama isteri dan rakannya dipercayai terlibat dalam sindiket pengedaran dadah jenis ganja di Penaga, Seberang Perai Utara pada 13 Januari lalu.

Memetik Sinar Harian, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, dalam tangkapan itu, polis merampas 453 ketulan mampat ganja seberat 451.870 kilogram (kg) bernilai RM1.13 juta.

Menurutnya, polis menahan bekas anggota polis berusia 33 tahun itu ketika berada di atas motosikal di tepi jalan di hadapan rumahnya pada jam 7.30 malam.

“Ketika pemeriksaan dijalankan, kita merampas 10 ketulan mampat daun kering berbalut kertas berwarna keemasan dadah ganja seberat 10.166 kg bernilai RM25,000.

“Susulan daripada tangkapan tersebut, kita menyerbu rumah suspek lalu menahan isterinya yang berusia 33 tahun. Di rumah tersebut, kita merampas 443 ketulan mampat dadah jenis ganja seberat 441.704 kg bernilai RM1.11 juta,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang di sini pada Isnin.

Menurut Mohd Shuhaily, selepas pasangan suami isteri itu ditahan, polis menahan seorang lagi lelaki warga tempatan berusia 42 tahun yang merupakan dalang sindiket berkenaan.

“Kita menahan suspek ketiga di rumahnya yang terletak berdekatan dengan rumah suspek pertama, pada jam 8.30 malam. Tiada rampasan dadah pada suspek ketiga, hanya wang tunai bernilai RM37,000 sahaja.

“Hasil risikan, sindiket yang didalangi oleh ahli perniagaan tersebut bergiat aktif sejak awal 2022 dan kesemua dadah tersebut untuk pasaran tempatan.

“Siasatan awal mendapati, sindiket ini memperoleh bekalan dadah dari negara jiran susulan tulisan yang terdapat pada guni yang berisi dadah tersebut. Hasil siasatan juga mendapati, semua urusan pembelian dadah ini dijalankan melalui laluan laut,” katanya.

Beliau berkata, suspek pertama merupakan bekas anggota polis yang bertugas di Marang, Terengganu dan dibuang kerja sejak 2018.

“Dia yang 11 tahun berkhidmat telah dibuang kerja setelah mahkamah menjatuhkan hukuman terhadapnya di atas kesalahan dadah. Ujian saringan air kencing suspek positif dadah dan dia mempunyai satu rekod jenayah melibatkan dadah.

“Sementara itu, isterinya yang bekerja sebagai pekerja kilang dan suspek ketiga negatif dadah. Kesemua dadah yang dirampas boleh digunakan 906,740 penagih sekiranya ia terlepas ke pasaran,” katanya.

Mohd Shuhaily berkata, polis turut menyita tiga buah kereta bernilai RM345,000 dan dua buah motosikal bernilai RM34,500.

“Nilai keseluruhan rampasan dadah dan sitaan adalah RM1.55 juta. Kesemua tangkapan direman tujuh hari sehingga 20 Januari untuk siasatan lanjut.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.