Bekas KSN mengaku terima elaun RM30 ribu sebulan, anggap bayaran tutup mulut

Bekas KSN mengaku terima elaun RM30 ribu sebulan, anggap bayaran tutup mulut

Bekas ketua setiausaha negara (KSN) Sidek Hassan, hari ini, memberitahu Mahkamah Tinggi di sini, bahawa mengikut pemahamannya syarikat pelaburan strategik 1MDB ditubuhkan untuk dijadikan dana politik kepada parti kerajaan ketika itu iaitu Barisan Nasional (BN).

Sidek, 71, berkata oleh sebab itu, beliau tidak pernah bertanya kepada bekas perdana menteri, Najib Razak atau mana-mana pihak dalam 1MDB berkenaan masalah yang berlaku dalam syarikat tersebut.

Menurutnya, isu-isu yang melanda 1MDB hanya diketahuinya melalui media massa seperti surat khabar dan bacaan di internet dan beliau mengetahui isu itu berkaitan dakwaan salah guna dana.

“Saya juga tahu bahawa adanya penyiasatan oleh agensi tempatan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas 1MDB melalui pembacaan saya di surat khabar tempatan, namun saya tidak pernah ditaklimat atau diberitahu secara lanjut apakah butiran penyiasatan ke atas 1MDB.

“Saya sahkan Najib selaku perdana menteri (ketika itu) tidak pernah memberitahu saya berkenaan isu-isu yang berlaku dalam 1MDB, walaupun saya dilantik menjadi seorang daripada Ahli Lembaga Penasihat 1MDB.

“Saya juga tidak pernah bertanya Najib kenapa tiada sebarang mesyuarat Ahli Lembaga Penasihat 1MDB diadakan sepanjang tempoh saya menjawat jawatan itu dan tiada mana-mana wakil 1MDB melaporkan kepada saya tentang operasi dan pelaburan yang dibuat oleh pihak syarikat tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membacakan pernyataan saksinya pada pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Mustaffa P Kunyalam dalam perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram dana RM2.3 bilion milik 1MDB yang dihadapi bekas perdana menteri itu.

Sementara itu, saksi pendakwaan ke-19 itu berkata, beliau beranggapan pelantikannya sebagai ahli lembaga penasihat 1MDB hanyalah untuk menambah pendapatannya sebagai KSN yang dianggap tidak setimpal oleh Najib.

“Ketika Najib menjadi perdana menteri, beliau pernah bertanyakan kepada saya tentang gaji yang saya terima selaku KSN dan beliau merasakan gaji saya agak kecil,” katanya yang memegang jawatan KSN daripada September 2006 hingga Jun 2012.

Menjelaskan mengenai pelantikan sebagai ahli lembaga penasihat 1MDB, Sidek berkata, ia dibuat secara rasmi melalui satu surat bertarikh 30 Ogos 2012 yang dikeluarkan oleh Najib.

“Walaupun saya dilantik menjadi ahli lembaga penasihat 1MDB, saya tidak pernah terlibat dalam sebarang mesyuarat atau perbincangan mengenai isu-isu syarikat itu dan tidak pernah dijemput hadir ke mesyuarat tahunan 1MDB. Selain itu, saya juga tidak pernah meminta Najib atau pihak 1MDB untuk dilantik menjadi ahli lembaga penasihat ini,” katanya.

Menurut Sidek, beliau menerima bayaran elaun sebanyak RM30,000 sebulan dalam tempoh lantikannya sebagai ahli lembaga penasihat 1MDB.