Berhenti rendahkan martabat wanita berdasarkan status, Amelia Henderson benci digelar janda

Berhenti rendahkan martabat wanita berdasarkan status, Amelia Henderson benci digelar janda

Selain memiliki rupa paras yang jelita serta berperwatakan, pelakon dan pengacara kacukan India-Scotland, Amelia Henderson juga memiliki rekod tahap intelligence quotient (IQ) 180.

Cantik, baik, kelakar, genius

Perkara itu didedahkan oleh seorang warganet dikenali @ilazoryzzi menerusi ciapan di laman Twitter miliknya.

“Saya baru tahu Amelia Henderson merupakan salah seorang ahli Mensa International yang disahkan mempunyai tahap IQ 180. Dia seorang yang cantik, kelakar, berbakat besar, bijak berbual dan genius,”ciapnya.

Bagaimanapun, ada seorang individu menyentuh mengenai status perkahwinannya sebagai janda iaitu wanita yang pernah berkahwin.

“dan seorang janda,”balas seorang warganet.

Benci digelar janda…

Ciapan berkenaantelah menarik perhatian pemilik nama Amelia Thripura Henderson dengan mengatakan dia benci akan gelaran ‘janda’ yang sering digunakan oleh orang ramai.

Katanya, dia tidak mempunyai sebarang masalah bergelar janda, namun sangat benci sekiranya orang memandangkan rendah akan status yang dipegangnya itu.

“Jika masalah besar mengenai saya adalah kerana saya pernah berkahwin, saya baik-baik sahaja.
“Lagipun, saya sangat benci perkataan janda,”ujarnya yang pernah berkahwin dengan kerabat diraja Kedah.

Minta henti rendahkan martabat wanita

Dalam pada itu, aktres berusia 28 tahun itu meminta orang ramai berhenti merendahkan martabat seseorang wanita hanya kerana gagal dalam hubungan perkahwinan mereka.

“Boleh tak kita semua berhenti merendahkan martabat seseorang wanita dengan menilai status hubungan seseorang pada tahun 2023 ini?”pintanya.

Fokus pada kejayaan kerjaya, bukannya status perkahwinan

Amelia berkata, dia lebih selesa sekiranya orang ramai mengenalinya menerusi pencapaiannya sebagai anak seni sepanjang 27 tahun terlibat aktif berbanding status janda dimilikinya.

“Saya ini merupakan seorang pelakon pemenang anugerah, model, pengacara, produser dan penari yang berpengalaman selama 27 tahun.

“Janda adalah perkataan yang paling biadap dan tidak menarik untuk menggambarkan diri saya,”ujarnya lagi.

Jelasnya, perkahwinan adalah sesuatu yang indah dan bukannya pencapaian. Seseorang wanita mempunyai pilihan untuk berkahwin atau pernah berkahwin tetapi tidak bertahan lama.

Pintanya lagi, masyarakat seharusnya menghentikan tekanan kepada mereka untuk mendirikan rumah tangga sekiranya belum bersedia.

 

Sekadar info, Amelia pernah mendirikan rumah tangga bersama Tunku Datuk Harrunnarasheed Putra Tunku Annuar pada 14 Ogos 2015 selepas setahun setengah menjalin hubungan cinta. Perkahwinan yang terlerai pada 2018, bagaimanapun, tidak dikurniakan cahaya mata.