Berpunca nasihat agar tidak serang peribadi, bekas ketua ‘cybertrooper’ Pas teruk dimaki ahli partinya

Berpunca nasihat agar tidak serang peribadi, bekas ketua ‘cybertrooper’ Pas teruk dimaki ahli partinya

HENTIKAN TROLL BAB LIWAT

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Saya kurang gemar kepada troll-troll ke atas DS Anwar Ibrahim yang berupa tuduhan Liwat. Biarlah mahkamah sudah buat keputusan ataupun YDPA sudah beri keampunan apa pun, anda tak perlu laa duk main isu keaiban tersebut. No need.

2) Ia bukan sahaja menunjukkan anda ketandusan isu untuk diskredit beliau. Setakat troll dia tak dapat jadi PM dan kesungguhan beliau untuk jadi PM kita OK lah. Tak perlu masuk bab liwat. Kalau anda dah meluat sangat pun terhadap beliau pun, ingatlah beliau ada anak cucu yang ramai. Kasihanilah perasaan anak cucu beliau yang tidak terkait dengan politik anda semua pun.

3) Lebih-lebih lagi jika anda mengaku ahli atau penyokong parti Islam. Betul atau tidak isu tersebut bukan hal anda untuk kalut. Anda bukannya saksi atau mangsa, bukan juga pendakwa dan peguam bela, dan bukan juga hakim. Tak perlu untuk anda kalut. Banyak lagi benda lain boleh dibangkitkan untuk kritik beliau.

4) Bukan apa. Takut-takut anda jadi pesalah Qazaf, kerana anda tuduh tanpa bukti atau anda tidak dapat bawa empat saksi pun. Never. Sebab anda hanya ulas cherita di media. Anda tidak directly wujud pun dalam isu. Walaupun mahkamah dah putuskan hukuman bersalah, ia bukan tiket untuk kita menuduh sesiapa sebagai penzina atau peliwat.

5) Tutuplah aib sudara kamu, maka Allah akan menutupi aib kamu di akhirat kelak. Keaiban kita banyak. Bukan baik mana pun. Kalau Allah tidak tutup, baru ketahuan langit tinggi atau rendah. Orang nampak kita baik kerana aib kita Allah tutup. Allah Maha Melihat apa yang kita semua lakukan.

Sekian