“Bila minta banyak alasan siap maki lagi” – Pemain bola sepak tempatan didakwa berhutang RM100,000

“Bila minta banyak alasan siap maki lagi” – Pemain bola sepak tempatan didakwa berhutang RM100,000

 

Tular sebuah video dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok @maajunmantul yang mendakwa seorang pemain kelab bola sepak Sri Pahang belum melangsaikan hutang berjumlah RM100,000.

Dalam video tersebut, wanita itu ada memuat naik foto bekas pemain dari sebuah kelab bola sepak Selatan dalambentuk ucapan ‘takziah’ dengan meminta lelaki berkenaan segera membayar hutang.

“Diminta untuk bayar HUTANG dengan segera. Jangan pandai HUTANG tak pandai BAYAR. Cepat bayar,” tulisnya dalam foto.

Difahamkan, pemain berkenaan sudah membayar RM11,000 namun menghilangkan diri selama empat bulan meskipun sudah berjanji untuk membayar RM4,000 secara bulanan.

Tambah @maajunmantul lagi, pemain bola itu memberi alasan dengan mengatakan kelab bola dinaunginya ‘menahan’ gaji selian mendakwa dirinya dimaki oleh penghutang berkenaan.

Hantaran video itu mendapat pelbagai reaksi warganet antaranya menasihati supaya wanita itu menggunakan saluran yang betul untuk menyelesaikan isu tersebut antara kedua-dua pihak.

Fail la kat mahkamah buat tuntutan

Cuba bincang elok-elok

Guna saluran yang betul

Walau apa pun yang berlaku antara individu terlibat dengan pemiutang ini, harap dapat diselesaikan dengan segera kerana berdasarkan hukum agama Islam, hutang wajib dibayar dan akan dipersoalkan di hari akhirat.