Bosan terlalu lama terkurung, dua beradik buat ‘gila’ bergaduh di PPV

Bosan terlalu lama terkurung, dua beradik buat ‘gila’ bergaduh di PPV

Dua beradik tiri ditahan kerana disyaki terlibat dalam pergaduhan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) pada Selasa.

Kejadian turut tular di media sosial menerusi video berdurasi 1 minit 2 saat yang menunjukkan seorang lelaki mengeluarkan sebatang besi pemukul golf dari dalam kereta sebelum melibas ke arah orang ramai.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarulzaman Mamat berkata, kedua-duanya yang berusia 19 dan 27 tahun itu dikatakan telah menimbulkan kekecohan di pekarangan PPV.

Menurutnya, dalam kejadian jam 11.45 pagi itu, suspek telah datang ke PPV dan memandu secara melulu serta mempamerkan aksi drift.
“Pergaduhan disyaki berlaku apabila suspek ditegur namun tidak berpuas hati sebelum menimbulkan provokasi.

“Pergaduhan turut berlaku antara suspek dan orang awam di mana salah seorang suspek telah mengeluarkan besi pemukul golf dan membuat ugutan jenayah kepada seorang lelaki yang terlibat untuk meleraikan pergaduhan,” katanya menerusi satu kenyataan pada Selasa.

Menurutnya, pergaduhan telah dileraikan dengan kehadiran anggota polis yang bertugas di PPV bersama orang awam yang berada di lokasi kejadian.

Beliau berkata, seorang suspek telah ditahan di tempat letak kereta PPV dengan sebatang besi pemukul golf dirampas.

“Seorang lagi suspek ditahan di sebuah rumah di Kampung Ladang Kupang, Baling pada jam 2.40 petang bersama sebuah kereta jenis Proton Saga turut dirampas,” katanya.

Kamarulzaman berkata, siasatan awal mendapati, kedua-dua suspek mengaku terlibat dalam pergaduhan di PPV dan memandu secara berbahaya.

“Salah seorang suspek telah mengaku mengambil besi pemukul golf dari kereta untuk dijadikan senjata untuk menakutkan dan melibaskan ke arah orang ramai, dia juga mengaku dalam keadaan mabuk semasa kejadian,” katanya.

Beliau menjelaskan, motif kejadian masih dalam siasatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah, Seksyen 160 Kanun Keseksaan kerana gaduh gempar, Seksyen 6(1) Akta Bahan Letupan, Kakisan dan Senjata Merbahaya dan Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara melulu.

Sumber – AstroAWANI