Cara masak sotong supaya kekal elok tak mengecut, rupanya kena rebus dulu dengan asam keping

Cara masak sotong supaya kekal elok tak mengecut, rupanya kena rebus dulu dengan asam keping

 

Sotong antara makanan laut yang ramai orang suka. Namun nak masak sotong pun ada caranya barulah saiznya tak mengecut, tak rasa hanyir, elok pejal dan tak liat.

Rupanya antara tip nak masak sotong elok kejadiannya, kena rebus sekejap dengan asam keping, sebelum di masak macam biasa ikut citarasa.

Ikut petua dan cara yang dikongsikan oleh Puan Zin Rose ini sebagai panduan;

Saya takde ikan nak buat laksa, ada sotong je nak masak untuk malam nanti. Ambik ni petua nak bagi sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.

Bahan Diperlukan:

4/5 keping Asam keping

Cara Membuat:

1. Mula-mula siang sotong buang semua tulang sotong.

2. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong tu, supaya senang nanti takde la badan ke lain kepala ke lain. Kepala sotong elok terlekat kat badan sotong.

3. Rebus sotong 5-8 minit bersama 4@5keping asam keping. Isi air sama paras dengan sotong.

4. Selepas tu toskan dan boleh lah dimasak.Buang air rebusan sotong dan tak perlu masuk dalam masakan sebab nanti hanyir.

Hasilnya bila masak sotong tak hanyir dan saiznya maintain tak mengecut. Tak lah nanti masa beli besor sotongnya..bila masak kecik jadinya.

Masak Sotong Saiznya Tak Mengecut & Elak Hanyir, REBUS Sekejap Dengan Asam Keping!

Tip Ekstra!

  • Jika nak buat sambal, bila cili dah betul-betul garing baru masukkan sotong. Jangan masak lama sangat nanti sotong akan liat. Sebab sotong yang dah direbus tadi dah separuh masak dah. Lepas 5-8 minit tutup api, confirm tak liat.