Cara untuk elak telur yang digoreng tidak melekat dan jadi rangup, hanya taburkan bahan ini dalam kuali panas

Cara untuk elak telur yang digoreng tidak melekat dan jadi rangup, hanya taburkan bahan ini dalam kuali panas

 

Telur goreng mungkin salah satu resipi asas pertama yang kita semua pelajari apabila kita mula memasak.

Ungkapan seperti “awak tak tahu goreng telur pun” Saya boleh memberi gambaran bahawa ia mudah dilakukan, tiada apa yang lebih mudah daripada memecahkan telur, memasukkannya ke dalam minyak dan menggorengnya sehingga masak, tetapi … Seperti dalam resipi lain, telur yang digoreng dengan cara yang betul ada muslihatnya. .

Cara membuat telur goreng yang sempurna

Salah satu masalah terbesar yang kita hadapi ialah telur melekat pada kuali, yang boleh melambatkan proses memasak dan merosakkan telur. Kami telah menemui penyelesaian yang mudah dan berkesan untuk mengelakkan ini: sebelum menggoreng telur, taburkan sedikit tepung pada kuali panas.

Tepung mempunyai sifat membentuk lapisan tidak melekat dalam kuali, yang menghalang telur daripada melekat. Di samping itu, tepung boleh membantu mencapai kerak luar yang rangup dan keemasan tanpa menjejaskan rasa atau tekstur telur.

Bagaimana untuk menggunakan helah ini?

Untuk menaburkan tepung ke dalam kuali, anda mesti terlebih dahulu memanaskan kuali dengan api sederhana. Sebaik kuali dipanaskan, masukkan sedikit minyak atau mentega, kemudian taburkan sedikit tepung pada permukaan kuali. Selepas langkah ini, anda boleh menambah telur ke dalam kuali dan memasaknya seperti biasa.

Anda akan perasan bahawa mereka tidak akan melekat pada kuali sama sekali, tetapi mereka juga tidak akan menyimbah minyak di sekeliling dapur.

Adalah penting untuk diingat bahawa terlalu banyak tepung boleh menyebabkan pembentukan lapisan terlalu tebal, yang boleh menjejaskan penampilan telur.

Jika anda ingin cepat menghilangkan bau dari kuali, selepas menyediakan telur, anda boleh membersihkannya dengan soda penaik dan sedikit cuka.

Berapa lama telur boleh dimakan?

Menurut peraturan Suruhanjaya Eropah, tarikh ketahanan minimum tidak boleh melebihi 28 hari selepas hari telur dikumpulkan. Apabila tempoh meletakkan ditunjukkan, tarikh sah laku ditetapkan bermula dari hari pertama tempoh ini.

Tarikh ketahanan minimum menunjukkan tempoh di mana telur akan mengekalkan kualiti gred A, jika disimpan dengan betul. Selepas tarikh ini, telur masih boleh digunakan, tetapi, sebagai contoh, rebus daripada goreng.

Lihat juga Apa yang perlu dimasukkan ke dalam air di mana anda merebus telur. Helah rahsia yang akan menjadikan hidup anda lebih mudah di dapur

Bagaimanakah telur harus disimpan?

Adalah disyorkan bahawa telur disimpan di dalam peti sejuk atau di dalam bilik dengan suhu antara 4-14 darjah Celsius.

Walaupun telur segar yang disimpan pada suhu bilik akan mula merosot kualitinya selepas beberapa hari dan perlu dimakan dalam masa 1-3 minggu, telur yang disimpan di dalam peti sejuk akan mengekalkan kualiti dan kesegarannya sekurang-kurangnya dua kali lebih lama.