Cara yang betul untuk pilih tembikai, berapa banyak bentuk penting untuk dapatkan yang manis

Cara yang betul untuk pilih tembikai, berapa banyak bentuk penting untuk dapatkan yang manis

 

Salah satu kaedah yang paling popular untuk memeriksa sama ada tembikai sudah masak ialah ujian bunyi. Apabila anda mengetuk cangkerang anda akan mendengar sejenis gema.

Dr. Mihaela Bilic mengajar kita bagaimana untuk tidak membuat kesilapan dan apa yang perlu diberi perhatian untuk memilih yang terbaik.

Pakar pemakanan menerangkan di laman media sosialnya apa yang perlu dicari untuk mencari tembikai terbaik.

Sama ada merah atau kuning, tembikai adalah buah musim panas, pencuci mulut bermusim yang lazat, dengan syarat ia sejuk dan dibakar dengan baik

Ramai orang mengatakan bahawa anda perlu melihat “pusing”, areola di pangkalnya: lebih besar, lebih baik tembikai. Nampaknya kriteria ini tidak secara langsung mempengaruhi kematangan buah, sebaliknya ia berbeza mengikut varieti.

Apa yang mesti dianalisis dengan teliti ialah ekor atau peduncle: jika ia nipis, atrofi dan sedikit kering, ini bermakna tembikai telah dipetik apabila ia masak.

Kemudian tembikai mestilah sekeras yang mungkin, dan apabila kita mengetuknya, ia berbunyi berongga, dengan sedikit gema, itu bermakna ia telah masak.“, kata pakar pemakanan itu.

Bentuknya juga penting: jika ia bujur ia lebih berair, jika ia bulat ia lebih manis. Akhir sekali, perhatikan tapak kaki, kawasan di mana tembikai itu bersentuhan dengan tanah dan tidak terdedah kepada matahari: semakin kuning hingga oren warnanya, bermakna buah itu mempunyai masa untuk tumbuh dan masak masak Untuk cantaloupe, gunakan juga bau anda: lebih wangi, lebih manis“, kata doktor.

Mengandungi

Tembikai mempunyai kandungan kalori yang rendah (100 g produk menyediakan kira-kira 34 kalori), tetapi pada masa yang sama ia sangat mengenyangkan, kaya dengan serat.

Tembikai mengandungi vitamin A, C, D, E, B6 dan B12 serta kaya dengan mineral seperti zat besi, kalsium, magnesium atau fosforus. Makan tembikai membawa manfaat kesihatan.

Penawar tembikai adalah penyelesaian untuk menyahtoksik badan, tersedia untuk sesiapa sahaja, tetapi penggunaan berlebihan harus dielakkan.

Tembikai merah berair mempunyai sifat diuretik, tetapi bukan itu sahaja. Oleh kerana kandungan kalium, tembikai melindungi kita daripada pembentukan batu karang.

Bagi orang yang sudah mempunyai batu karang, tembikai membantu mengurangkannya. Pengambilan tembikai merah mengurangkan kepekatan asid urik dalam darah, kata pakar.

Makan tembikai juga membantu melindungi saluran darah, menghalang dinding arteri daripada menebal. Makan tembikai juga bermanfaat untuk sembelit, arthritis atau gout.

Kuning atau merah?

Dari sudut kesihatan dan pemakanan, cantaloupe lebih digalakkan berbanding merah. Ini kerana ia mengandungi:

– 7.7% lebih protein/100 g daripada yang merah

– 20% lebih magnesium/100 g

– 28.57% lebih kalsium/100 g

– 2.25X lebih serat/100 g

– 44.35% kurang fruktosa/ 100 g