Catatan Kadir Jasin seputar kontroversi libatkan Azam Baki

Catatan Kadir Jasin seputar kontroversi libatkan Azam Baki

SC Panggil Azam dan Dia Saman Lalitha

1. Ketika Suruhanjaya Sekuriti (SC) mengumumkan bahawa ia akan memanggil Azam Baki atas urusan pasaran sahamnya pada 2015, yang kemudiannya mengumumkan bahawa dia memulakan saman libel terhadap salah seorang penuduhnya.

2. SC berkata ia mahu Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kenyataan yang dibuat serta mengumpul sebarang bukti yang berkaitan.

3. Ia berkata, di bawah Seksyen 25 Akta Industri Sekuriti (Depositori Pusat) 1991(SICDA), setiap akaun sekuriti yang dibuka dengan depositori pusat mestilah atas nama pemilik benefisial sekuriti yang didepositkan atau atas nama yang diberi kuasa. penama.

4. Di samping itu, ia berkata, Seksyen 29A SICDA menetapkan bahawa semua urusan dalam sekuriti hendaklah dilaksanakan hanya oleh pemilik benefisial sekuriti atau penama yang diberi kuasa.

5. Azam, di pihaknya, berkata beliau telah memulakan prosiding undang-undang terhadap Lalitha Kunaratnam, penyelidik kanan di Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) kerana memfitnah.

6. Beliau berkata, ini dilakukan untuk melindungi kedudukan baik dan reputasi profesionalnya, dan seterusnya memberi amaran bahawa dia tidak akan teragak-agak untuk memulakan prosiding undang-undang terhadap sesiapa sahaja yang menyebarkan atau membuat tuduhan “palsu dan berniat jahat” yang serupa terhadapnya atau ahli keluarga dia.

7. Sementara itu lebih ramai penggubal undang-undang menuntut isu itu dibahaskan di Parlimen.