Cium, gosok 6 bahagian ini pada anak, petua untuk hilangkan nakal anak

Cium, gosok 6 bahagian ini pada anak, petua untuk hilangkan nakal anak

 

Anak yang tak pernah disentuh, dipeluk, dicium apatah lagi disayang-sayang boleh mengundang sikap mereka semakin liar dan nakal.

Lama-lama jiwa mereka kosong dan mati. Macam barang-barang lama kitalah mak ayah, cuba kita biar dan abaikan, berdebukan. Perumpamaannya samalah dengan anak-anak kita itu.

Sebagaimana yang dikongsikan oleh Dr Taufiq Razif ini tentang sentuhan yang mak ayah perlu beri dekat anak-anak.

Melibatkan 4 tempat ciuman dan 6 tempat gosokan yang mak ayah kena hafal sepanjang membesarkan mereka.

Mak Ayah Wajib Tahu Kat Mana Nak Cium dan Gosok Anak-Anak

Kadang-kadang anak kita jadi liar dan nakal sebab dia kurang sentuhan dan ciuman mak ayah dia sebenarnya.Perasan tak kalau anak kita jatuh sampai benjol kepala, kita automatik rasa nak peluk cium anak kita dan gosok-gosok tempat benjol tu dan serta merta anak kita pun jadi makin tenang dan berkurang sakitnya. Perasan tak?

Tu la keajaiban sentuhan dan ciuman!Tapi nak cium anak pun kena ada ilmu baru la makin berkesan untuk anak kita. Ada 4 tempat ciuman dan 6 tempat gosokan yang kita kena hafal.

Hafal 4 Tempat Ciuman Dan 6 Bahagian Gosokan Anak, Sentuhan Ini Kurangkan Sikap ‘Liar’

Ciuman Di Kepala
Adalah CIUMAN KEBANGGAN. Bila kita rasa bangga dengan pencapaian anak kita contohnya dia boleh skor A dalam exam dia cepat-cepat kita cium bahagian tengah kepala anak kita.

Ciuman Di Dahi
Adalah tanda REDHA. Bila anak kita buat sesuatu yang buat kita rasa redha dan ikhlas pada anak kita, dahi adalah tempat terbaik untuk kita cium.

Ciuman Di Pipi
Adalah ciuman RINDU. Bila ambil anak daripada taska atau bila anak baru balik daripada sekolah tempat terbaik nak cium adalah di pipi. Kadangkala tu kalau rindu sangat gomol je pipi pau si comel kita tu.

Cium Kat Tangan
Adalah bila kita rasa KASIH sangat kat anak kita. Ciuman di tangan ni istimewa sangat sebab tu kita kena ajar anak kita cium tangan kita. Ramai budak-budak bukan cium tangan tapi sujud kat tangan orang tua.

Salah tu! Bersalam kena guna bibir atau hidung. Bukan dahi. Kalau pak Arab mesti dia tegur kalau budak-budak guna dahi masa bersalaman. Katanya dia tu tanda sembah, bukan tanda hormat.Untuk tempat gosok tu sama je dengan 4 tempat ciuman tadi cuma tambah extra 2 tempat lagi.

Gosok Di Belakang Leher ye kalau anak-anak nampak risau atau tak tenteram.

Gosok Di Dada pulak sangat mujarab untuk kurangkan kenakalan anak-anak. Sambil gosok tu mak ayah boleh cuba selawat atau baca surah surah pendek macam Al Fatihah atau Ayat Kursi.

Elak cium anak di mulut agar anak tak keliru.

PANTANG LARANG!

Jangan sesekali cium anak kat bahagian bibir. Memang nampak kiut tapi bibir sebenarnya dikhususkan untuk pasangan halal kita je. Area bibir adalah area yang penuh dengan reseptor yang membuatkan tempat tu jadi supersensitif. Dikhuatiri boleh membangkitkan nafsu syahwat. Anak-anak pun akan jadi keliru bila umurnya dah agak meningkat ke umur 5 – 6 tahun nanti. Kalau dah terlanjur amal cium mulut nak buat camne? Hentikan sekarang!

p/s : Tolong ajar pasangan kita ilmu ni ye. Saya Taufiq Razif halalkan ilmu ni disebarluaskan.