Cleaner sekolah sedih tengok rakan sebaya ambil keputusan SPM, hanya mampu lihat dari jauh

Cleaner sekolah sedih tengok rakan sebaya ambil keputusan SPM, hanya mampu lihat dari jauh

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang baru sahaja diumumkan pada 8 Jun 2023 menghadirkan pelbagai cerita suka duka buat mereka yang mengambil peperiksaan tersebut beberapa bulan yang lalu.

Kisah mereka yang mendapat keputusan cemerlang sememangnya menjadi sorotan memandangkan mereka datang dari pelbagai latar belakang.

Hanya mampu lihat dari jauh

Namun, perkongsian rakan seusia mereka yang tidak berpeluang untuk sama-sama mengambil keputusan SPM disebabkan pelbagai faktor turut menjadi perhatian.

Muat naik daripada pengguna TikTok dikenali sebagai @bintu_yusof._ telah membuatkan warganet sedikit sebak apabila dia menyatakan yang hanya mampu melihat rakan sebaya hadir ke sekolah mengambil keputusan SPM masing-masing.

@bintu_yusof._

#spm2022 #cleaner #fypシ

♬ suara asli – kimiraikonenπ – kimiraikonenπ

Pasti ada sinar di masa hadapan

Dia pula cuma mampu melihat dari jauh kerana pada usia begitu muda sudah mulai bekerja sebagai tukang kebun untuk mencari pendapatan buat diri dan keluarga.

Walau bagaimanapun, dia tetap berharap dengan kerja keras yang telah dilakukan sekarang bakal ada sinar yang lebih besar di masa hadapannya.

@bintu_yusof._

#fypシ #cleaner #kerjekeras #cariduitsendiri #esekalii #xyzbca

♬ bunyi asal – hilang – hilang

Sebak rasa, semoga kuat!

Perkongsian video tersebut telah mendapat perhatian ramai dan rata-rata sebak dengan kapsyen yang disertakan oleh remaja terbabit.

Mereka juga memberikan kata-kata semangat kepada @bintu_yusof._ untuk bersabar dan mendoakan agar remaja itu berjaya suatu hari nanti.

Jangan sedih-sedih, cerita hidup masih panjang

Terus berusaha, ada rezeki awak

Banyak hikmah yang ada di luar sana

Terus berlapang dada dik!