Cuepacs telah kemuka permohonan kepada kerajaan, penjawat awam bakal nikmati kenaikan gaji dan bonus

Cuepacs telah kemuka permohonan kepada kerajaan, penjawat awam bakal nikmati kenaikan gaji dan bonus

 

Cuepacs telah mengemukakan permohonan kepada kerajaan untuk meningkatkan gaji penjawat awam sebanyak RM300 dan memberikan bonus setengah gaji sebulan melalui Bajet 2024.

Presiden Cuepacs, Adnan Mat, menyatakan bahawa peningkatan ini, yang akan meningkatkan gaji bersih, diharapkan dapat memberi kelegaan kepada penjawat awam yang sedang menghadapi peningkatan kos sara hidup sementara menanti pelaksanaan sistem saraan baharu pada tahun 2025.

Beliau menjelaskan, “Bonus sebulan setengah gaji atau sekurang-kurangnya RM1,500 kali terakhir diberikan kepada penjawat awam pada tahun 2012.

Selepas itu, mereka hanya menerima bantuan kewangan khas.

Penjawat awam telah menanti bonus ini selama lebih dari 11 tahun.”

Adnan juga mengakui bahawa Cuepacs memahami keperluan kerajaan untuk berbelanja secara bijak, tetapi menyatakan bahawa penjawat awam memerlukan sokongan daripada kerajaan untuk memberi mereka semangat untuk terus berkhidmat kepada rakyat.

Selain itu, Adnan juga memohon diskaun cukai pendapatan sebanyak sekurang-kurangnya 30 peratus dan peningkatan pengiraan pencen berdasarkan jumlah tahun perkhidmatan hingga 35 tahun.

Ini akan memaksimumkan jumlah pencen yang akan diterima oleh penjawat awam apabila mereka bersara kelak.

Adnan menjelaskan, “Pada masa ini, pengiraan pencen penjawat awam terhad kepada 360 bulan atau 30 tahun perkhidmatan.

Bagi tempoh perkhidmatan lebih daripada 30 tahun, pengiraan pencen bulanan diambil terus 60 peratus dari gaji pokok akhir.

Situasi ini akan menyebabkan mereka yang berkhidmat lebih daripada 30 tahun tidak dapat menikmati jumlah maksimum pencen berdasarkan perkhidmatan mereka.”

Beliau berharap bahawa pelaksanaan pengiraan pencen yang baru akan dapat meningkatkan kualiti hidup pesara kerajaan yang telah memberikan khidmat terbaik sepanjang tempoh perkhidmatan mereka dalam perkhidmatan awam.