Dah tua pun bodoh, otai rock mengamuk marahkan kawannya

Dah tua pun bodoh, otai rock mengamuk marahkan kawannya

Perselisihan faham antara sesama rakan seindustri dianggap lumrah buat penggiat seni yang baru bergelumang dalam dunia hiburan.

Namun, perkara itu dianggap pelik apabila melibatkan mereka yang sekian lama berkecimpung sehingga dianggap ‘otai’ oleh junior mereka.

Baru-baru ini, penyanyi juga vokalis kumpulan Wings, Datuk Awie tampil berpesan kepada pemuzik generasi baharu terutamanya yang muncul secara berkumpulan atau band untuk mendaftar nama kumpulan mereka dengan Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Awie berkata, ia penting untuk memastikan tidak timbul sebarang isu berkaitan nama kumpulan sekiranya sesuatu berlaku pada masa akan datang.

“Kalau rasa sesuatu kumpulan itu ada nama yang bagus, daftarkan dengan MyIPO. Buat keputusan terbaik sama ada untuk daftarkan secara berkumpulan atau seorang individu sahaja yang pegang hak.

“Daftar nama kumpulan supaya nanti di kemudian hari, tidak akan diungkit atau berlaku sebarang perbalahan,” katanya seperti dilaporkan akhbar Harian Metro.

Menurut Awie, sekiranya nama kumpulan itu didaftarkan mengikut prosedur yang sepatutnya, orang lain tidak akan boleh menggunakan nama itu sewenang-wenangnya.

“Katakanlah ada syarikat rakaman yang daftarkan, nama itu akan menjadi hakcipta syarikat. Kalau ada si polan yang memberikan nama kumpulan itu dan daftarkan, orang lain tak boleh ‘claim’,” katanya.

Diminta mengulas mengenai situasi kepincangan yang berlaku dalam industri berkaitan penggunaan nama kumpulan band, Awie menganggap orang yang tamak sahaja yang akan kecoh mengenai perkara itu.

“Orang tamak sahaja yang kecoh mengenai perkara ini. Kita tengok dari penampilan awal Alleycats, Carefree, Sweet Charity dan banyak lagi, tak ada pun nak berebut nak guna nama.

“Saya pernah keluar dari Wings, tapi tak pernah nak ‘claim’ apa-apa. Kenapa nak bergaduh sebab nama? Nama sendiri tak kuat ke? Kau tak ada populariti ke?

“Kau nak guna nama itu, tapi janganlah sampai menghukum kawan sebab tak ada faedah. Kami pun ada anggota yang sudah keluar dan guna nama Wings, tapi kami tak bising pun,” katanya.

Awie mewakili sahabatnya dalam Wings turut meluahkan kekecewaan atas situasi yang berlaku.

“Kami beranggapan mereka ini abang dan kami adik mereka. Memang kecewa bila sudah berusia begini, nak jadi tamak.

“Kami kecewa sebab benda begini sepatutnya tak boleh berlaku. Masing-masing nak cari makan dan Malaysia ini pun kecil,” katanya.

Terdahulu, Awie dan kumpulan Wings ditemui di sidang media Wings Rock & Dine 36th Anniversary Celebration yang akan berlangsung pada 26 Februari 2022 di Taming Sari Grand Ballroom, Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur.