Dap tolak alasan Takiyuddin berkait pengisytiharan darurat

Dap tolak alasan Takiyuddin berkait pengisytiharan darurat

DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini.

Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa darurat untuk menggantung parlimen dan Dewan Negeri. Bolehkah penggantungan parlimen menyebabkan Covid-19 hilang secara ajaib?

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tindakan utama untuk membendung penularan Covid-19, dan bukan Darurat.

Walau bagaimanapun, PKP tidak begitu berjaya seperti sebelumnya kerana amalan antara dua darjat kerajaan. Selanjutnya, meninggalkan 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, terutama ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit Covid-19 adalah salah.

Pelaksanaan penuh 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, termasuk ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit COVID-19, adalah paling efektif dalam membendung penularan Covid-19.

Dengan rekod tertinggi 4,029 kes semalam, kerajaan harus berusaha segala upaya dan memberikan sumber dari segi tenaga kerja, peralatan dan dana untuk memulihkan pelaksanaan 3T sepenuhnya.

Kegagalan untuk melakukannya menimbulkan persoalan mengenai kelemahan menentukan apa yang lebih penting dan bahkan kecekapan barisan Kabinet.

 

Tanpa pengawasan parlimen, salah urus Covid-19 oleh barisan Kabinet tidak dapat ditangani. Kontrak perolehan kerajaan yang besar dapat ditandatangani melalui tender rundingan terus tanpa melaksanakan tender terbuka.

Parlimen tidak lagi menjadi platform bagi mengetengahkan permintaan orang ramai untuk mendapatkan bantuan kewangan, seperti pelanjutan moratorium pinjaman bank secara automatik, pelepasan sewa hingga 50 peratus diskaun untuk semua tempat membeli-belah sepanjang tempoh PKP, pengeluaran sendiri caruman KWSP dan menaikkan bayaran bulan kebajikan kepada RM1,000, termasuk penganggur.

Sebaliknya, kita telah menyaksikan siri kegagalan kerajaan seperti pada mulanya melarang sektor perniagaan beroperasi seperti industri automotif, optik dan optometri serta kedai dobi, sebelum menukar keputusan tersebut.

Kerajaan tidak boleh sewenang-wenang mengklasifikasikan perniagaan tertentu sebagai perkhidmatan tidak perlu dan dilarang beroperasi, walaupun mereka mempunyai sedikit atau bebas daripada kes Covid-19.

Bagaimana darurat dapat membantu menghentikan pemberhentian pekerja, penutupan perniagaan dan kehilangan mata pencarian ekonomi? Rakyat telah memilih ahli parlimen untuk mewakili mereka.

Penggantungan Parlimen mesti dibatalkan dan fungsi parlimen dipulihkan supaya ahli parlimen dapat menjadi suara rakyat untuk menyampaikan masalah mereka di parlimen. Adalah ironi apabila kerajaan yang tidak dipilih dapat berjalan seperti biasa tetapi bukan ahli parlimen yang dipilih. – MK