Datin Patimah terima foto aib jadi punca Syamsul Yusof dan Ira Kazar tertekan, fail saman terhadap JAWI

Datin Patimah terima foto aib jadi punca Syamsul Yusof dan Ira Kazar tertekan, fail saman terhadap JAWI

 

Kemelut rumah tangga antara pengarah filem tempatan ternama Syamsul Yusof dengan Puteri Sarah akhirnya berakhir secara aman, kedua-dua mereka telah pun bercerai dengan talak satu pada 14 Jun lalu.

Sebelum ini, pengarah filem Mat Kilau itu pernah memfailkan saman terhadap pegawai penyiasat dan pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) serta Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Ia kerana badan tersebut didakwa menyebarkan fakta aib mengenai hubungannya dengan Ira Kazar kepada ibunya, Datin Patimah Ismail.

Pun begitu, hari ini menurut laporan Berita Harian, difahamkan Syamsul Yusof berhasrat untuk menarik balik saman yang difailkan dan perkara itu disahkan Datuk Adnan Seman yang mewakili MAIWP, mahkamah menetapkan 13 Julai ini untuk pengurusan kes.

Cats 65

Syamsul memfailkan saman itu pada 28 Mac lalu dengan menamakan Pegawai Hal Ehwal Islam, Bahagian Penguatkuasaan Jawi, Mohd. Haris Abdllah, Pengarah Jawi, Datuk Mohd. Ajib Ismail dan MAIWP selaku defendan pertama hingga ketiga.

Dalam penyataan tuntutannya, pengarah tersohor itu mendakwa pada 20 Disember 2022, ibunya Datin Patimah Ismail telah menyerahkannya sekeping gambar melalui WhatsApp yang memaparkan nama isterinya, Faghira Fatini, no kad pengenalan wanita itu, sebahagian tandatangan Ira dan sebahagian keterangan yang diberikan Ira sewaktu dipanggil oleh JAWI.

Difahamkan, keterangan itu menggambarkan bahawa dia dan Ira telah menjalinkan hubungan sulit di antara 2019 dan 2021.

“Syamsul alami tekanan perasaan” 

Akibat penyebaran fakta aib itu, Syamsul berkata dia dimarahi oleh ibunya dengan kata-kata yang mengguris perasaan selain mengalami tekanan perasaan dan akan memberi keterangan lanjut ketika perbicaraan kelak.

“Tambahan lagi ia menambahkan tekanan perasaan atau ‘stress’ plaintif apabila diberitahu oleh Ira Kazar bahawa gambar pernyataan bertulis itu direka dan ditokok tambah oleh defendan pertama dan ejen kerana ia bukanlah keterangan yang diberikan oleh Ira,” katanya.

Dia berkata tindakan defendan atau ejen mengaibkan dan memburukkan imej, nama serta reputasinya selaku pelakon serta pengarah filem.