Demi Malaysia, Teresa Kok pertahan FGV

Demi Malaysia, Teresa Kok pertahan FGV

Bekas menteri industri utama Teresa Kok menggesa Agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat menghantar pasukan penyiasat ke Malaysia untuk menyiasat amalan buruh syarikat gergasi ladang kelapa sawit Malaysia, FGV Holdings.

Kok, yang merupakan Anggota Parlimen Seputeh, berkata larangan terhadap produk sawit dan minyak sawit dari FGV sebagai “tidak masuk akal” dan “berdasarkan isu lama.”

Ini berlaku setelah AS melarang import minyak sawit dari FGV atas tuduhan bahawa syarikat itu menggunakan buruh paksa dalam proses pengeluaran.

CBP menyatakan larangan tersebut dikuatkuasakan setelah siasatan selama setahun mendapati berlaku amalan seperti penganiayaan terhadap mereka yang lemah, penipuan, keganasan fizikal dan seksual, intimidasi dan ancaman, penyimpanan dokumen pengenalan diri dan potensi eksploitasi pekerja kanak-kanak.

Bagaimanapun Kok mempertahankan FGV dengan mengatakan syarikat itu telah mengambil pelbagai langkah konkrit untuk menangani aduan tersebut.

“Perintah penahan pelepasan (WRO) yang dikeluarkan oleh Agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) Amerika Syarikat terhadap produk sawit dan minyak sawit dari FGV adalah paling tidak masuk akal kerana insiden berkenaan berlaku pada tahun 2015 berdasarkan aduan sebuah NGO terhadap salah satu kontraktor, ”katanya.

‘Amalan buruh terbaik’

Menurut Kok, FGV yang merupakan salah satu syarikat tersenarai awam terkemuka di Malaysia, “sejak itu telah melaksanakan dengan tepat dan mengamati amalan buruh terbaik dengan bersungguh-sungguh, sesuai dengan standard antarabangsa”.

Kok menambah FGV juga telah melaksanakan rancangan tindakan komprehensif jangka panjang di bawah gabungannya dengan Persatuan Buruh Adil (FLA) untuk memperkuat pelbagai aspek amalan buruh, dan juga menerapkan Kod Tingkah Laku Pembekal.

Bekas menteri itu mempersoalkan apakah CBP telah menilai amalan buruh FGV semasa ketika mengeluarkan larangan tersebut.

“Atau apakah dengan sengaja telah bertindak atas aduan lama oleh NGO lima tahun yang lalu? Jika itu, maka adalah tidak adil dan tidak masuk akal CBP AS telah bertindak dengan cara yang terburu-buru ini,” kata Kok.

“Saya ingin mendesak CBP AS untuk menghantar pasukan penyiasat khas ke Malaysia untuk meneliti amalan perburuhan FGV.

“Sehingga keputusannya tidak akan dilihat atau dikritik sebagai mempraktikkan dwi standard dan memangsakan syarikat di negara dunia ketiga,” katanya.

‘Batu loncatan penting’

Sementara itu, Grant & Eisenhofer ESG Institute, sebuah NGO yang berpusat di AS, dalam satu kenyataan mengatakan bahawa petisyennya, yang membawa kepada larangan itu, telah “membantu memusatkan perhatian yang sangat diperlukan terhadap buruh paksa dan penderitaan manusia yang berkaitan dengan industri minyak sawit Malaysia.”

Pengarah firma undang-undang Grant & Eisenhofer Olav Haazen, yang memfailkan petisyen dengan CBP bagi firma itu, menyebut larangan itu sebagai batu loncatan penting dalam memerangi buruh paksa dalam industri minyak sawit.

“Kami berterima kasih apabila kerajaan AS, dengan mengeluarkan perintah penahan pelepasan terhadap FGV, mengakui betapa seriusnya masalah ini.

“Membawa perhatian ini kepada Agensi Kastam dan Perlindungan Sempadan AS melalui petisyen itu adalah tujuan utama kami,” jelasnya.

Sumber : Malaysiakini